Nová ústecká obchodní zóna je stále prázdná

Ústí nad Labem – Ústecká radnice zatím marně hledá podnikatele, kteří by si pronajali obchodní zónu postavenou za vlakovým nádražím. Nové prostory jsou přitom prázdné už od loňského května. Opozice radnici vyčítá, že 170 milionů korun mohla utratit mnohem účelněji, než za obchody a podzemní garáže.

Z vlaku do kavárny či z butiku na nástupiště – taková byla představa projektantů, kteří chtěli oživit prostor za ústeckým nádražím. Zatím je ale na nově přestavěném nábřeží mrtvo. Pusto je v podzemním parkovišti i nahoře na terase. „Současné řešení bylo opřeno i o anketu, která byla uspořádána mezi občany,“ uvedl mluvčí ústeckého magistrátu Jaroslav Kouba.

Podle člena zastupitelstva města Ústí nad Labem Pavla Vodseďálka (KSČM) jde o omylný projekt. Opozice i část radních se shodují. Kdyby město zbytečně neutrácelo za obchody u nádraží, nemuseli by se ústečtí ligoví fotbalisté dál převlékat ve stavebních buňkách. Náměstek ústeckého primátora Arno Fišera (ČSSD) říká, že místo této nepovedené stavby mohl být postaven městský stadion.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Město se ale svého plánu vzdát nechce. Jaroslav Kouba dodal, že v současné době je vyhlášeno nové výběrové řízení. Postup radnice zatím schvaluje i regionální úřad, který hlídá dotace. Město nebude muset nic ze 140 milionů korun z Bruselu vracet, pokud obchody obsadí do konce letošního roku. „Následné sankce, pokud nějaké budou, hrozí až poté,“ sdělila Marcela Klíchová z Regionálního dotačního úřadu.

Opoziční zastupitelé slibům radnice nevěří. Město má teď nadbytek prodejních ploch. Podnikatel, který umí počítat, se podle nich obchodům, které by měl dovybavit, spravovat a udržovat vyhne.