Náchod už nebude mít městskou televizi

Náchod – Náchodská radnice čelí kritice za průběh veřejné soutěže na městské televizní vysílání. Tendry uspořádala dokonce dva, ale nakonec je zrušila. Jeden z uchazečů o zakázku v hodnotě 600 tisíc korun ročně požaduje po radnici peníze za zmařenou investici.

Náchodská městská televize fungovala sedmnáct let. Už nevysílá a ani nebude. První soutěž na nového provozovatele radnice kvůli nejasným zadávacím podmínkám zrušila, z druhého tendru vyřadila všechny uchazeče a zrušila ho taky. Účastnice soutěže Jitka Štěpánková je přesvědčená, že byla vyřazena neoprávněně.

„Vypadá to tak, že už od začátku byl preferován jeden z uchazečů,“ nechal se slyšet účastník soutěže Jiří Horák. Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) to však vylučuje. Nový tendr ale radnice nechystá. Po dvou nepovedených soutěžích říká, že městské vysílání vlastně ani nepotřebuje. Vraťte mi peníze, které jsem do projektu vložil – reaguje Jiří Horák. Přišel o 50 tisíc korun.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Jiří Horák se navíc obává toho, že radnice zakázky některým jeho televizním konkurentům bude rozdávat dál – jednotlivě, bez veřejné soutěže. „Byly to skutečně moje vlastní zdroje, kdy jsem si já jako soukromá osoba najal místní televizi,“ říká Jan Birke. Problémem se bude zabývat zastupitelstvo, které pravděpodobně pověří kontrolní výbor, aby celou věc prošetřil.