Silnici ničí kamiony, nechystá se oprava ani uzavírka

Bílovec (Novojičínsko) – Obyvatelé bílovecké místní části Stará Ves volají po zákazu vjezdu kamionů do obce. Silnice druhé třídy, která Starou Vsí prochází, je přetížená nákladními vozy z nedalekého lomu, výsledkem je zničená vozovka. Úřady však zatím odmítají zakázat vjezd do obce, na žádosti o opravu silnice reagují obvyklým argumentem – nejsou peníze.

Potrhaný asfalt a propadlé nebo podemleté krajnice se podle obyvatele Staré Vsi Jaroslava Meyera začaly na silnici z Bílovce do Skřipova objevovat před čtyřmi lety. Tehdy se u Bohučovic na Opavsku otevřel lom a trasu přes bíloveckou Starou Ves začaly využívat náklaďáky naložené kamenem. Teď akutně hrozí propadnutí vozovky, Jaroslav Meyer totiž zjistil, že auta zřejmě zničila odvodňovací kanál z jeho pozemku do říčky Bílovky. „Teprve při třetím průplachu začala voda vytékat. Pod silnicí je kaverna, kde se voda hromadí a může způsobit propadnutí vozovky,“ popsal.

Kvůli zhrošujícímu se stavu zdejší silnice sepsali obyvatelé místní části na podzim petici s několika stovkami podpisů, ve které žádali zákaz vjezdu nákladních aut nad 3,5 tuny ve směru od Opavy. „Žádáme, aby se omezil provoz těch kamionů, aby to tu bylo kontrolováno a aby obecně problém téhle silnice někdo řešil,“ upřesnil Jaroslav Mayer.

Úředníci se však rozbitou silnicí zabývají jenom okrajově. Zařídili sice několik oprav a slíbili měření jejího zatížení, avšak o hrozbě propadu vozovky vůbec nevěděli. „Informace je pro nás nová, takže ji prověříme a následně ji budeme řešit,“ sdělil obchodně-investiční náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Jan Lukšo. Správa zatím opravila několik poškozených úseků silnice. Na další má zpracované projekty na rekonstrukci opěrných zdí a mostů. Na výstavbu však nejsou peníze.

Podle policistů uzavírka Staré Vsi pro nákladní dopravu nepřipadá v úvahu. „Náhradní trasy buď nejsou celoročně sjízdné, anebo jsou příliš dlouhé,“ upozornila policejní mluvčí Dagmar Schindlerová.

Otázkou potom zůstává vlastnictví samotných odvodňovacích kanálů pod vozovkou. Radnice a silničáři se k nim nehlásí. Majitelé domů tvrdí, že pokud by je měli opravovat, budou po silničářích požadovat finanční náhradu.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)