Na Královéhradecku graduje spor pekařů

Hradec Králové – V Choustníkově Hradišti u Jaroměře má vzniknout nová pekárna společnosti Beas, která by svou produkcí měla zvýšit pekařskou výrobu v Královéhradeckém kraji až o dvacet procent. Proti jejímu vzniku se ovšem bouří dosavadní pekařské společnosti, podle kterých byla nespravedlivě zvýhodněná, když stát a EU celý projekt o hodnotě 200 milionů dotovali 75 miliony.

„Takhle vysoká dotace do pekařského oboru nikdy poskytnutá nebyla. Příjemce dotace bude nespravedlivě zvýhodněn a nás to ovlivní dost významným způsobem, protože budeme mít problém se zaměstnaností a s odbytem,“ upozornil majitel Hradecké pekárny Josef Homoláč. Spolu se šesti dalšími pekaři založili sdružení Akát a Pekaři severovýchod a územní řízení v Choustníkově Hradišti napadli. „Náš cíl je, aby tam ta pekárna nevznikla,“ dodal Homoláč.

Nová pekárna by měla dodávat pečivo do Podkrkonoší, zejména na Trutnovsko a Táborsko. „Na tomto našem projektu může vydělat pouze konečný zákazník, protože vzniknou nové výrobky, nové chutě, ceny budou konkurenční,“ uvedla mluvčí investora Bedřicha Syrovátka Miroslava Valovičová. Na kroky konkurentů nebere ohled. „Dál pokračujeme v přípravě projektu,“ řekla.

Projekt nové pekárny navazuje na solární elektrárnu o výkonu 3 MW, kterou Syrovátko postavil v Choustníkově Hradišti před rokem. Nyní obec změnila územní plán a vyšla pekárně vstříc. „Umístění nové pekárny vůbec nikomu nevadí, je to za obcí, je to dobře vymyšlený projekt,“ uvedl hradišťský starosta Vratislav Vopálka. Svou roli sehrála i skutečnost, že pekárna nabídne 60 nových pracovních míst.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)