Chalupa pojede na Náchodsko – kvůli břidlicovému plynu

Náchod - Petici proti průzkumu a těžbě břidlicového plynu na Náchodsku a Trutnovsku zatím podepsalo přes 8 600 lidí. Zmocněnec petičního výboru a místostarosta Police nad Metují Jiří Škop dnes dosud podepsané petiční archy předal ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi (ODS). Ministr po jednání se Škopem a dalšími zástupci obcí oznámil, že region na základě jejich pozvání osobně navštíví.

Průzkum těžby plynu by v regionu chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu dalo souhlas. Proti povolení průzkumu podalo 18 obcí rozklad. Zástupci samospráv se podle Škopa budou snažit ministra přesvědčit, aby průzkumu těžby plynů dal zamítavé stanovisko.

„Ministr uvidí jednotný odpor masy starostů napříč politickým spektrem a velikostí obcí,“ dodal Škrop k Chalupově oznámené návštěvě. Petici, která vznikla 9. února, mohou podle něj lidé stále podepisovat.

Desítky starostů z Náchodska a Trutnovska nesouhlas se zahájením případného průzkumu či těžbou plynu z břidlic vyjádřili minulý týden na setkání v Náchodě podpisem Náchodské deklarace. Proti záměru těžařů v centru Náchoda při té příležitosti demonstrovaly zhruba čtyři stovky především mladých lidí.