Obyvatelé Lanžhota a Rožnova blokují stavbu protipovodňových zdí

Lanžhot/Rožnov pod Radhoštěm - Obyvatele Lanžhotu a Rožnova pod Radhoštěm rozděluje spor o podobu protipovodňových opatření. A jejich připomínky začátek prací oddalují. Podle Povodí Moravy je s nimi přitom nutné začít co nejdřív, jinak se dotace na stavbu rozplynou.

Dnes je rožnovská Bečva klidná a bezpečná, v minulosti však několikrát ukázala svoji sílu, třeba roku 1997. Václav Vencl si dosud živě pamatuje, jak velká voda brala auta i s garážemi. Ve sklepě měl po prsa vody. „Vždycky když prší delší dobu a ta voda se zvedá, tak mám strašné pocity. Bojím se, celou noc tady chodím,“ přiznává Václav Vencl, obyvatel Rožnova pod Radhoštěm. 

Stavba zídky, která má oddělit řeku od ulic a domů, však zatím rozděluje spíš Rožnovany navzájem. Členové občanského sdružení Zdravý Rožnov chtějí mluvit do stavebního řízení. Už vloni svými připomínkami začátek prací odsunuli. Zídka prý zásadně naruší ráz přírody. „Naším cílem je tu stavbu zdržet a vzhledem k tomu, že je za námi 1 600 lidí, kteří tu stavbu nechtějí, tak bychom ji chtěli zrušit,“ řekla Kristýna Kosová, členka o.s. Zdravý Rožnov.

Reportáž Filipa Zdražila a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Podobná hráz má při povodních chránit taky Lanžhot na Břeclavsku. I tady je projekt plný rozpaků a připomínek. Podle Petra Uhlíře jde o protipovodňová opatření naruby. „Z této strany říčky chce Povodí Moravy a obec Lanžhot stavět hráz. Jakmile ji postaví, tak voda z této říčky se nebude vylévat na pole, ale bude mně zatápět dům,“ uvedl Uhlíř, opoziční zastupitel a obyvatel Lanžhota. 

„Začalo to po volbách. Ti, kteří ve volbách neuspěli, tak jak si představovali, teď dělají problémy,“ uvedl starosta Lanžhota František Hrnčíř. Vzájemné spory stavbu oddalují. Protipovodňová opatření však musí být hotova do poloviny příštího roku. To je termín, na který je vázána státní dotace. „Potřebovali bychom, aby právoplatné rozhodnutí o stavebním povolení padlo do konce března tohoto roku,“ uvedla Veronika Slámová, mluvčí Povodí Moravy.

Ministerstvo zemědělství blokuje na tyto dva projekty téměř 50 milionů korun. V případě, že stavba zůstane jen na papíře, může podle Povodí Moravy trvat i několik dalších let, než se obyvatelé Rožnova a Lanžhota ochrany před velkou vodou dočkají.