Dům, ve kterém bydlí rodina popálené Natálky, je v exekuci

Budišov nad Budišovkou – Na dům, ve kterém po žhářském útoku ve Vítkově bydlí rodina těžce popálené Natálky, bylo vypsáno několik exekucí. Romská rodina, na niž v dubnu 2009 zaútočila trojice extremistů zápalnými lahvemi, o tom, že by mohla znovu přijít o svůj majetek, neví. Na případ upozornil Opavský deník.

Anna Siváková, matka Natálky, o exekucích na svůj dům neměla tušení. „To slyším poprvé. Na nás už byla vymyšlena spousta věcí,“ poznamenala žena. O exekucích dosud neslyšel ani starosta obce, kde rodina bydlí. „Ani na radnici nic nepřišlo, určitě se ale o to začnu zajímat,“ uvedl pro server iDnes starosta Rostislav Kyncl.

Na internetu volně přístupný výpis z katastru nemovitostí ovšem uvádí, že se k domu v Budišově nad Budišovkou váže několik exekučních příkazů k prodeji nemovitosti. Podle odborníků je možné, že rodina není o exekučním řízení obeznámena. Pravděpodobně je to ale tím, že nikdo z nich nevyzvedl doporučené zásilky od soudu. Samotní opavští exekutoři jsou vázáni mlčenlivostí a nechtěli se k případu vyjadřovat.

Do rodinného domu na Opavsku se rodina malé Natálky přistěhovala před dvěma lety. Objekt za 540 tisíc mohli koupit a opravit díky veřejné sbírce, do které tehdy lidé přispěli 900 tisíc korun.

Rasově motivovaný žhářský útok ve Vítkově se stal na jaře 2009. Na dům obývaný početnou romskou rodinu tehdy pravicoví extremisté hodili zápalné lahve. Útok podle verdiktu soudu spáchali čtyři útočníci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest. Všichni čtyři byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci. Všichni si podali dovolání k Nejvyššímu soudu.