Desítky hostivických stromů padly bez povolení

Hostivice – Až milionovou pokutu může dostat firma, která bez povolení vykácela desítky stromů v Hostivici u Prahy. S podivem je to, že jejím majitelem je bývalý ředitel Lesů České republiky František Koníček. Kontrola na místě zjistila, že například vzácné exotické borovice měly obvod kmene větší než 80 cm a tudíž byly odstraněny nezákonně.

Kácení je v rozporu s koncepcí obce, která chtěla kolem Hostivice vytvořit souvislý pás zeleně. Na vysazování nových stromů dostává dotace od kraje i Evropské unie. Starosta obce Jaroslav Kratochvíl je podle svých slov překvapen, že majitelem pozemku je bývalý poslanec a bývalý ředitel Lesů ČR František Koníček, od něhož předpokládá, že bude znát pravidla, podle kterých se může kácet bez povolení.

„Uzavřeli jsme smlouvu s odbornou firmou, která to měla posoudit a v rámci zákonných předpisů se o vše postarat,“ namítá František Koníček. Hořovická firma Solitera ale pochybení odmítá – tvrdí, že prořezávala pouze náletové dřeviny, a to na základě smlouvy. Potvrdil to vedoucí provozu firmy Ladislav Šlambora. Případem už se zabývá policie a taky inspekce životního prostředí, ta může rozhodnout o udělení až milionové pokuty.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)