Bunkry jsou k dostání zadarmo

Náchodsko – Tisíce bunkrů a pevností, které měly chránit naší republiku před německou invazí, jsou k mání. Armáda chce většinu z nich nabídnout zadarmo nebo za symbolickou cenu. Třeba Královéhradecký kraj usiluje o jednu z největších takových pevností v Čechách – tvrz Dobrošov na Náchodsku.

Narazíte na ně téměř všude, v nepřístupných lesích v pohraničí nebo jen pár kilometrů za Prahou. Většina z nich patří stále armádě. A třeba Dobrošov je dokonce národní kulturní památkou. „Leží na obrovském pahorku nad Náchodem a v hloubce 40 metrů pod povrchem skrývá více než dva kilometry podzemních chodeb a sálů,“ uvedl správce pevnosti Dobrošov Josef Farář a tiskový mluvčí Ministerstva obrany ČR Jan Pejšek doplnil: „Tam, kde to jde, tam bychom rádi opevnění bezúplatně převedli novým majitelům. Ať už to jsou majitelé pozemků, obce či města nebo kluby vojenské historie.“

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Jenom ve východních Čechách je takových bunkrů víc než tisícovka. Jejich převod soukromníkům i obcím ale komplikuje třeba i to, že většina z nich není ani zapsaná v katastrálních mapách.

Pan Charvát je jedním z nadšenců, kteří už svou pevnost mají. Slouží jako muzeum. „První smlouvu jsme dostali někdy v roce1 990 a dalších 15 let potom probíhala administrativní bitva s úřady, abychom ten bunkr dostali do vlastnictví,“ prohlásil Petr Charvát z Klubu vojenské historie Náchod.

Pokud kraj nakonec pevnost získá, slibuje víc peněz na opravy i nové prohlídkové trasy pro návštěvníky. Každý rok jich zdejší komplex navštíví skoro 30 tisíc.