Platby za svoz odpadu rozdělily Chlumec

Chlumec nad Cidlinou – Především starší obyvatelé si v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku stěžují na tamní systém plateb za svoz komunálního odpadu. Platí totiž několikanásobně víc než například nedaleko v Hradci Králové. V nevýhodě jsou hlavně ti, kteří žijí sami. Zvažují proto stížnost u veřejného ochránce práv.

Milena Vobořilová z Chlumce nad Cidlinou za svoz odpadu ročně zaplatí 1 120 korun, kdyby žila v Hradci Králové, bylo by to 250 korun. „Je to lumpárna, nelibí se mi to. A nedá se to prorazit, byla jsem i v městském zastupitelstvu a už to dále platit nemíním,“ zlobí se paní Vobořilová.

Jak mohl vzniknout takový rozdíl? Zatímco Hradec Králové cenu účtuje na jednoho obyvatele, kde je maximální limit 500 korun, Chlumec nad Cidlinou zvolil druhý možný způsob – platbu nikoli za obyvatele, ale za popelnici u domu. „Pokud si město zvolí poplatek na nádobu, není stanoven vrchní limit poplatku. Výše poplatku však musí odpovídat oprávněným nákladům obce,“ vysvětlil zástupce firmy na svoz odpadu Radek Sokol.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

V Chlumci jsou tedy ve výhodě početnější domácnosti. Kdo žije sám, má smůlu. „Především zvýhodňujeme mladé rodiny s dětmi,“ prohlásil starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Helena Grohová z Chlumce nad Cidlinou je se současným stavem spokojená: „Systém nám určitě vyhovuje. Je to asi 360 korun na osobu, jsme čtyřčlenná rodina.“ Její sousedka, paní Vlasta Prchlíková však nesouhlasí: „Nevím, proč bychom my měli doplácet za ty ostatní?“

Chlumecká radnice za komunální odpad vybere ročně necelé čtyři miliony korun. Likvidaci musí dotovat. „Včetně velkoobjemového i nebezpečného odpadu přibližně částkou tři čtvrtě milionu korun,“ dodal starosta Uchytil.

Netradičně postupuje Nová Paka na Jičínsku, město od lidí nic nevybírá.