Rodiče panikaří a hlásí děti do čtyř školek najednou

Praha - Zápis dětí do mateřských školek se blíží. Města v Moravskoslezském kraji hlásí dostatek míst i pro tříleté děti, protože do základních škol jich odejde okolo 11 tisíc. Kdo chce ale lepší školku blízko bydliště, vyhráno rozhodně nemá. Rodiče tedy nechtějí ponechat nic náhodě a v některých případech hlásí své děti až do čtyř školek najednou.

Ostrava, Frýdek-Místek i Havířov letos hlásí pro tříleté děti dostatečnou kapacitu. Přesto v některých případech bývá míst pro ty nejmenší poskrovnu. „U nás nemáme možnost umístit všechny děti tříleté, natož děti dvouleté. Požadavky neustále rostou a jsou to i požadavky z řad maminek, které jsou na mateřské dovolené,“ podotýká vedoucí odboru školství a kultury v Havířově Blanka Gelnarová.

Nicméně ani předškoláci nemají jistotu, že je školka přijme. Mají sice narozdíl od ostatních dětí přednost, ale jejich umístění není povinné. Záleží především na tom, jestli se do školky přihlásí včas. Zápisy komplikují i někteří vystrašení rodiče. „Aby rodič získal pro dítě místo a měl jistotu, že bude do školky přijato, tak navštíví třeba i 3 - 4 mateřské školy. Samozřejmě potom vzniká problém, protože tyto děti jsou evidovány na více školkách,“ dodala Gelnarová. 

Stoupá zájem o logopedické školky

Rodiče dnes často pro své děti vyhledávají dvojjazyčné školky. Za soukromou jsou rodiče ochotní zaplatit 100 tisíc měsíčně.  I jiné se snaží profilovat - na ekologii, zdravotní styl. Někde mají saunu, jinde speciální logopedické třídy. „Zájem o logopedické třídy v poslední době velmi stoupá, protože děti jsou na tom komunikačně velmi špatně,“ podotýká speciální pedagožka Marcela Šálková. Podle ní to může vycházet hlavně z tělesných postižení nebo nedostatečné komunikace v rodině. Tříleté dítě by se mělo umět před nástupem do školky samo obsloužit. I na to se mohou někteří ředitelé u zápisu ohlížet. Na rodičích je hlídat termíny a zápisy nepropásnout.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)