Ostravská menza zdražila, studenti na ni zanevřeli

Ostrava - Studenti a zaměstnanci Vysoké školy báňské musí od Nového roku za každé jídlo v menze připlatit 11 korun. Už v únoru díky zdražení registrovala univerzita odliv čtvrtiny studentů, což má za následek chystané omezení provozu menzy - večeře se udrží, ale od 1. dubna se úplně zruší víkendové vaření.

V současnosti si strávník menzy může vybrat z pěti jídel denně, jedno z toho je vegetariánské. Hlavní jídlo přijde na 35 - 40 korun, polévka na korun 5. „V loňském únoru bylo vydáno 40 100 studentských porcí, za letošní únor 31 000. Student si více doplácí za režii na výrobu jídla,“ konstatovala manažerka pro vnější vztahy VŠB-TU Táňa Kantorková.

Zvýšení ceny za jídlo představuje hlavní důvod odpadlých strávníků. Dotace ministerstva školství na jedno jídlo se totiž snížila jen o jednu korunu, oběd se ale prodražil o 10 korun. „Dokonce i u rýžového nákypu, který má minimální výrobní hodnotu, i když si připočtete 20 – 30 korun dotaci, si uvědomíte, že stojí skoro 60 - 70 korun… Někde je tady problém, ale já si nemyslím, že to budou jenom energie,“ okomentoval situaci jeden ze zaměstnanců univerzity.

  • Stravování ve studentské menze zdroj: ČT24
  • Žáci by prý na svých talířích nejraději viděli hranolky a hamburgery zdroj: ČT24

Skok v doplácení na režii jídla od ledna ze 3 na 14 korun vysvětluje škola tím, že zbývající částku za studenta loni doplácela za své vlastní vůle samotná menza z výnosu vlastní hospodářské činnosti. Jako příklad uvádí mluvčí Kantorková vaření na mistrovství světa atletiky a podobné akce, které podle jejích slov v letošním roce bohužel plánovány nejsou.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)