Pro handicapované v Brně vzniká speciální atlas

Brno - V Brně vzniká atlas pro lidi na vozíku. Měli by z něj zjistit, kudy, a případně jestli vůbec, se dostanou do všech úřadů, soudů, divadel nebo lékáren. Inspirací je pro úředníky diplomová práce studentky kartografie. Handicapovaní by atlas, který vyjde také v angličtině, měli mít možnost začít používat do konce roku. Bude dostupný i online.

Pro handicapované je jakákoli cesta na úřad nebo za kulturou na místo, kde nikdy nebyli, vždy zároveň rizikem, že se do budovy třeba ani nedostanou. „Někdy se stane, že tam člověk zavolá a oni řeknou, že je to bezbariérové, ale na místě zjistíte, že to tak není,“ říká vozíčkářka Adéla Sýkorová. „'Choďák' to neodhadne a zvonek se třemi schody nepovažuje za bariéru, což je katastrofa,“ říká Jan Bouma odkázaný na berle. 

To by se teď mělo změnit. Na brněnském magistrátu vzniká atlas, který vozíčkářům přesně řekne, kam a kudy se dostanou. Úřednice tak teď přímo v terénu data sbírají. „Ta šířka dveří by měla být minimálně 80 centimetrů, což v tomto případě v podstatě vychází,“ říká Eva Rossi z brněnského magistrátu k šířce výtahových dveří Mahenovy knihovny. Knihovna tak ve vznikajícím atlase dostane zelený piktogram. Kostel svatého Jakuba v centru Brna už je na tom o poznání hůře. Byl zhodnocen jako částečně přístupný, a dostal proto piktogram žlutý. Sousední divadlo Bolka Polívky dostane dokonce červený.

„To téma mě zaujalo s tím, že bych mohla zpracovávat něco, co je užitečné, co může nalézt reálné využití,“ říká Jana Otrusinová, kartografka, autorka diplomovém práce Atlas pro vozíčkáře. Úředníci mapu doplní, zaktualizují a hlavně vydají. Atlas by měl handicapovaným začít sloužit do konce roku, a to jak v tištěné podobě, tak i online.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)