Počasí je pro odtávání ideální

Východní Čechy – Sněhu na horách díky teplému počasí rychle ubývá, množství vody v něm kleslo za poslední dva týdny o polovinu. V nejvyšších partiích hor je ale sněhová vrstva stále vysoká – kolem 150 centimetrů. Záplav se však lidé podle hydrometeorologů obávat nemusejí.

Jaroslav Unger z Rokytnice v Orlických horách pravidelně každý týden měří množství vody ve sněhu. Tentokrát zřejmě na dlouhou dobu naposled, za týden už nebude co zjišťovat. „Oproti minulému týdnu jsme vlastně na polovině vodní hodnoty sněhu,“ uvedl spolupracovník ČHMÚ Jaroslav Unger. Jeho měření zhruba kopíruje celorepublikové výsledky – tedy za týden pokles téměř o 40 procent. „Jak je vidět, jde to dolů hodně rychle. Před dvěma týdny jsme měli sníh až téměř po střechu,“ doplnil provozovatel penzionu Raimondo Benadik z Bartošovic v Orlických horách.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Nejvíc sněhu zůstává v Krkonoších, stanice na Labské boudě hlásí 183 centimetry. A více než metr a půl sněhu stále leží i v nejvyšších oblastech dalších českých hor. „V porovnání s loňským rokem je to výrazně víc, asi 2 až 3krát,“ potvrdila Eugenie Hančarová z ČHMÚ Hradec Králové.

Záplavy ale zatím nehrozí, počasí je pro odtávání ideální. „Protože přes den sluníčkem povolí sníh a začne odtávat. V noci jde teplota pod nulu a zase se to zpomalí,“ vysvětlil hrázný na přehradě Les Království na Labi Rostislav Fejk a vedoucí dispečinku společnosti Povodí Labe Jiří Petr dodal: „Dá se předpokládat, že přibližně třetina sněhu se odpaří, třetina se vsákne a třetina odteče po nějakém povrchovém odtoku.“

Přehrady byly podle Povodí Labe na jarní tání připraveny už před několika týdny. V současnosti je vodohospodáři dokonce začínají napouštět, aby vytvořili zásobu na léto.