Pohořelicko začíná stavět hráze proti velké vodě

Pohořelicko - Cvrčovice na Pohořelicku se pustily do stavby protipovodňové hráze. Podél toku řeky Jihlavy do léta vznikne zčásti sypaný val a zčásti betonová zeď, která má obec ochránit před stoletou vodou. Cvrčovice jsou se stavbou první z celkem devíti obcí, které se na společné ochraně proti velké vodě dohodly. Povodeň zasáhla Pohořelicko naposledy v roce 2006.

Podél řeky v celé délce vesnice vznikne sypaná hráz, jen u fotbalového hřiště ji vystřídá vysoká zeď. Stavbou vrcholí více než čtyřletá snaha Cvrčovic ochránit domy před rozvodněnou řekou Jihlavou. O její síle se naposledy přesvědčili na jaře před šesti lety. Hráz zaplatí pozemkový úřad a kraj, společně za ni dají 20 milionů. Hotová bude už v červenci.

Vedlejší Pohořelice stavbu hráze teprve plánují. Po pěti letech příprav pořád chybí některé pozemky a povolení. Vše je ale na dobré cestě. „Slibně to vidíme už pátým rokem a doufáme, že už to dotáhneme do fáze vodoprávního povolení a projekt předáme Povodí Moravy,“ říká starosta Josef Svoboda (ODS).

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Společnou ochranu proti velké vodě původně plánovalo devět obcí a měst na Pohořelicku, právě po povodních z roku 2006. Nechtěli už čekat, až jim hráze někdo naplánuje, a vzali věc do vlastních rukou. Pak ale někteří narazili na neochotu majitelů potřebných pozemků, jiní na nesouhlas státních institucí.

Kromě Cvrčovic tak mají stavební povolení už jenom v Pravlově. Ostatní si nejspíš kvůli dotacím budou muset ještě pár let počkat. „Už teď je jisté, že v etapě, která bude končit v polovině roku 2013, už Pohořelicko nestihne se stavbou protipovodňového opatření začít,“ potvrzuje mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Jen pohořelická hráz totiž přijde na 90 milionů, o většinu z toho bude povodí žádat evropské fondy.