Kruhový objezd má řešit kolabující dopravu, zatím je to opačně

Plzeň - Stavba kruhového objezdu komplikuje provoz v Plzni. Kolabuje nejen osobní doprava, ale i MHD. Město se na problémové křižovatce pod Bílou Horou rozhodlo umístit kruhový objezd, aby ulevilo dlouhodobě přetížené dopravě. Problémy s křižovatkou pod Bílou Horou už přitom řeší město více než jednu dekádu.

Projetí křižovatky v dopravní špičce patřilo donedávna k nadlidským výkonům a díky nárůstu satelitů v okolních obcích se zvyšovala i hustota dopravy. Podle statistik projelo křižovatkou denně přes deset tisíc vozidel. Řidiči dlouhodobě požadovali, aby křižovatku ve tvaru T řídila alespoň světelná signalizace, což však podle policie nebylo možné kvůli omezeným prostorovým dispozicím.

Nakonec zvítězila varianta kruhového objezdu, ovšem ten má být dokončen 30. června a do té doby stavba bude provoz opět jen komplikovat. Stavba probíhá za plného provozu a dopravní špička klade na řidiče velké nároky v podobě dlouhých kolon. Navíc tudy vede linka autobusu městské hromadné dopravy, spoje tedy nabírají výrazná zpoždění. Uvažuje se i možnosti, že se úsek uzavře vozidlům úplně, ale možností objezdu příliš není a samozřejmě znamenají pro řidiče kilometry navíc. Kruhový objezd vyjde na 11,5 milionu korun, polovinu uhradí kraj, druhou obvodní lochotínská radnice.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)