Nové ostravské nákupní centrum se lidem nelíbí

Ostrava – Na protestní akci před novým nákupním a zábavním centrem Forum Nová Karolina, které se zítra otevře, se dnes sešli Ostravané. Nová stavba v areálu bývalé koksovny Karolína měla být podle slibů města, které pozemek pro nákupní centrum prodalo, architektonicky originální. Podle kritiků to investor nesplnil. Naznačuje to i přezdívka, které se novému obchodnímu centru v Ostravě dostalo – Fukušima.

Forum Nová Karolina za více než tři miliardy korun nabídne na ploše přesahující 58 tisíc metrů čtverečních více než 240 obchodů a zaměstná zhruba dva tisíce lidí, řekl ředitel správy centra Martin Kubík. Za stavbou stojí společnost Multi Development, která zhruba před šesti lety vyhrála soutěž vypsanou městem. Kromě obchodního centra má postavit také kancelářské a obytné budovy, hotovy by měly být během několika měsíců.

Ostravská Fukušima, jak novou stavbu titulují její odpůrci, se už stala námětem demonstrace. V předvečer otevření Nové Karoliny se na místě sešli lidé, kterým se nelíbí nákupní centrum ani další dokončované budovy. „Myslím, že celé to ukazuje, jakou hodnotu pro nás má architektura a urbanismus, v jakém zájmu je k nějakým mocenským nebo ekonomickým strukturám. Celá tato nová čtvrť si nese stigma zdůrazňování téhleté jedné roviny, to znamená právě té ekonomické,“ shrnul námitky proti nové zástavbě historik architektury Martin Strakoš.

Pro Novou Karolinu zařizuje město řádnou dopravní obslužnost. Zatím budou k nové čtvrti jezdit pouze autobusy, během několika měsíců však má dorazit také trolejbusová trať a vzniknout nová tramvajová zastávka. Po nové cestě potom budou už od čtvrtka jezdit nejen zákazníci Fora Nová Karolina, ale také řidiči, kteří byli dosud zvyklí při jízdě ve směru z Poruby odbočit na křižovatce pod Frýdlantskými mosty doleva do Poděbradovy ulice. Nově však musí jet doprava ke Karolině a pak pod Frýdlantskými mosty po Porážkové ulici.

Docela opačně však na novostavbu hledí její tvůrci. „Multi Development je aktivní v České republice deset let a je to zatím skutečně nejlepší výsledek naší práce. Myslím si, že takovýto projekt by uspěl i v Paříži, Londýně či Římě,“ řekl výkonný ředitel společnosti Multi Development pro střední a východní Evropu Ronald Dasbach.

Kritiku mírní i představitelé města, například podle primátora Petra Kajnara se projekt jako jeden z mála podařilo uskutečnit i navzdory ekonomické krizi, která také v minulosti výstavbu na Nové Karolině na čas zastavila. „Po desítkách let se kus města znovu vrací do života. Tentokrát je to jiné než průmyslové a uvidíme, co to bude pro Ostravu znamenat. Je to věc, která se neděje každý den, protože to je největší brownfield v centru města v České republice a jeden z největších vůbec v Evropě takto v centru města,“ podotkl primátor s tím, že by budovy měly přetrvat déle než 150 let.

Celá čtvrť Nová Karolina má po kompletním dokončení zabírat plochu 32 hektarů, měla by tak být sedmkrát rozlehlejší než například pražské Václavské náměstí.