České rybníky obsadila malá rychle se množící ryba

Klatovy - Klatovští rybáři se už přes deset let marně pokouší zlikvidovat střevli východní. Ani ne deset centimetrů malá stříbrná rybka je totiž nepůvodním druhem, který se masivně rozmnožuje a ubírá potravu tržním rybám, jako například kaprům.

Střevle východní byla do českých rybníků zavlečena pravděpodobně z Maďarska. Je to velmi odolný druh ryby, který dokáže přežít i v nejtěžších podmínkách, dokáže se velmi dobře přizpůsobit. Pohlavně dospívá už v prvním roce života a během jedné sezóny se dokáže až čtyřikrát vytřít. Velké množství střevlí pak ostatním druhům vyžere potravu. Na sedm let tato malá rybka zamořila například i rybník Blejskota nedaleko Pačejova na Klatovsku. 

Klatovští rybáři registrují střevli východní na zhruba šedesáti ze 450 rybníků, do kterých nasazují více dravých ryb, jako okounů nebo candátů, pro které je malá ryba potravou. Nejúčinnější je ale zamořené rybníky nechat zimovat. „Po podzimním lovení necháme rybníky bez vody, aby střevlička neměla to přirozené prostředí, které potřebuje,“ říká Václav Voráček, generální ředitel Klatovského rybářství. Klatovským rybářům se po více než deseti letech sice daří střevli východní likvidovat, ale jde to velmi pomalu. Navíc přiznávají, že se jí asi nikdy úplně nezbaví.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)