Starosta, který přivedl obec do dluhů, je před soudem

Ústí nad Labem – Roman Hanusch, za jehož starostování se dostalo severočeské město Chlumec do mnohamilionových dluhů, je tři roky po svém odvolání u soudu. Státní zástupce někdejšího starostu viní z podvodu, zneužití pravomocí veřejného činitele, porušení povinností při správě cizího majetku a pokusu o dotační podvod. Podle obžaloby se chlumecký starosta choval jako gubernátor. Hanusch však vinu odmítl, do problémů podle něj přivedli Chlumec úředníci – městští i ministerští. Obžalovanému muži hrozí až desetileté vězení.

Chlumec na Ústecku se dostal do finančních problémů kvůli výstavbě nové rezidenční čtvrti. Rodinné domky vznikaly za neobvyklých podmínek. Starosta je dojednával sám, faktury se potom neobjevovaly v účetnictví. Před zastupiteli potom starosta hovořil o státní dotaci, kterou mu však ministerstvo financí nepřidělilo, protože žádost považovalo za zfalšovanou.

Obžaloba viní Romana Hanusche ze čtyř trestných činů, kterými měl způsobit škodu za 21,9 milionu korun. Největší škodu údajně starosta způsobil obci, o další milion údajně připravil i místní rybáře, kteří mu zaplatili zálohu za převod rybníka, jehož se ale nedočkali. Obec se připojila jako účastník řízení, požaduje po Hanuschovi zaplacení škody přes 18,1 milionu korun.

Jednání na vlastní pěst bez souhlasu zastupitelstva dělá Hanuschovi u soudu největší potíže. Obžaloba tvrdí, že tak činil, protože zapomněl, že je pouze starostou malého města, a ne gubernátorem. Starosta však tvrdí opak – na řadu událostí vůbec neměl vliv. U soudu uvedl, že za neúspěchem žádosti o státní dotaci mohl stát tehdejší místostarosta Josef Říha, který žádost vyplňoval. „Pokud došlo ke zkreslení, tak já jsem nic nezkreslil ani to nenařizoval,“ řekl soudu Hanusch s tím, že neví, jestli Říha při vyplňování formuláře něco zfalšoval.

Exstarosta své konání hájil také tím, že měl po devatenáctiletém starostování učité zkušenosti. Co nejrychlejší výstavbou nové čtvrti chtěl dosáhnout zvýšení počtu obyvatel Chlumce nad pět tisíc.

Roman Hanusch byl kvůli dluhům, které vedly i k exekuci na obecní majetek, v roce 2009 odvolán z funkce. Část zastupitelů také podala trestní oznámení, a tak někdejšího starostu záhy začala stíhat policie.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)