Šumavské hotely jsou opuštěné

Šumava – Prázdné hotely, restaurace a minimum turistů. Taková je teď realita na Šumavě, kde zrovna skončila zimní sezona. V provozu je sice areál na Špičáku a lyžuje se také ještě na některých běžeckých trasách, ale podnikatelé se už ve velkém připravují na letní provoz.

Když dětem skončí jarní prázdniny, Šumava se vylidní. Hotely a penziony pak zejí prázdnotou a jejich majitelé hledají možnosti, jak je zaplnit. Například provozovatel stotřicetilůžkového hotelu v Železné Rudě sází na ozdravné rekreace, které sice tak výdělečné nejsou, ale provoz hotelu zaplatí. „To převládají právě mateřské školky, školy a senioři,“ potvrdil provozovatel hotelu Engadin v Železné Rudě Zdeněk Černý.

Jak zaplnit hotel mezi hlavními sezónami řeší každý provozovatel jinak. Všichni se ale shodují v jednom – zavřít provozovnu mezi sezónami se nemusí vyplatit. „Zavedli jsme padesátiprocentní slevový kupon, takže se nám to do konce března i duben docela obsadilo,“ uvedl majitel hotelu Belveder v Železné Rudě František Strnad a návštěvníkům to vyhovuje: „Je to velmi levné. Je dobře, že mimo sezonu je to levnější.“

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Přitom Šumava má podle místních co nabídnout, hlavně pěším turistům a těm, kteří mají rádi klid. „Pokud holdujete fotografování, máte větší šanci vidět třeba tetřeva nebo vysokou, protože jejich pohyb je právě na sněhu ještě omezený,“ prohlásil starosta Kvildy Václav Vostradovský (nez.) a další z návštěvnic Železné Rudy doplnila: „Pro nás je to lákavější, když tady není moc lidí. Potřebujeme se projít, odpočinout bez lidí.“

Podle podnikatelů jsou ale i mimo sezonu termíny, kdy je Šumava plná lidí. Například o Velikonocích nebo o květnových svátcích.