Vrtulník usadil nový most s centimetrovou přesností

Hřensko (Děčínsko) - Vrtulník dnes úspěšně donesl mostní konstrukci do údolí říčky Kamenice. Původní dřevěnou lávku v soutěskách zničila v srpnu 2010 povodeň. Turisté se tak dostávali do přístaviště, odkud vyplouvají oblíbené pramice, po provizorním mostě. První návštěvníci se po nové lávce projdou už za dva týdny, lodičky zahájí provoz v Edmundově i Divoké soutěsce 6. dubna.

Mostek rozdělený na dvě poloviny nebylo možné do nepřístupného údolí, kam vede jen turistická stezka, dopravit jinak než zavěšený pod vrtulníkem na dlouhém laně. Vzduchem letěla několik metrů dlouhá konstrukce z parkoviště na Mezní Louce, které je od soutěsky vzdálené asi kilometr. Pro pilota i vazače to nebyl lehký úkol. Požadovaná přesnost usazení mostu se pohybovala kolem dvou centimetrů. Obě části ocelové konstrukce ale dosedly na pilíře už během dvaceti minut.

Firma, která lávku v soutěskách buduje, musela podle stavbyvedoucího Jaroslava Krepse použít dopravu pomocí vrtulníku především kvůli úzké přístupové cestě na místo, kde bude mostek vést přes řeku. Odpovídala také lépe požadavkům správy Národního parku České Švýcarsko, ve kterém soutěsky leží. „Ocelová konstrukce měří 22 metrů a je široká dva metry. Menší část, která byla usazená na místo první, měří devět metrů a váží 1,6 tuny. Větší měří 13 metrů a váží 2,5 tuny,“ uvedl Kreps.

Vrtulník transportoval 27. března v Hřensku na Děčínsku do soutěsky řeky Kamenice díly mostu.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Turistický provoz v soutěskách obnovilo Hřensko vloni na Velikonoce, kdy na Kamenici poprvé od srpna vyplula pramice s návštěvníky. Oproti loňskému roku Hřensko o deset korun zvýšilo cenu vstupného. Dospělí zaplatí za plavbu Edmundovou soutěskou 80 korun a Divokou soutěskou 60 korun, děti vždy polovinu.

Nejen soutěsky Kamenice, ale i obec Hřensko se z následků ničivé předloňské povodně stále vzpamatovává. V korytě řeky stále pracuje těžká technika, před letní sezonou se dokončují i některé lávky pro pěší. V listopadu loňského roku kraj opravil stržený silniční most, díky kterému mohou do obce a k soutěskám opět zajíždět autobusy s turisty. Obec je na turistickém ruchu finančně závislá, z provozování parkovišť a soutěsek získá asi 12 milionů korun ročně.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)