Rodiče odmítají stěhování jazykové školy z centra Karlových Varů

Karlovy Vary - Rodiče protestují proti záměru kraje vystěhovat speciální jazykovou školu z budovy v blízkosti centra Karlových Varů. 1. Soukromá ZŠ Karlovy Vary s rozšířenou výukou jazyků je oblíbená především mezi cizinci. Desítky žáků ze zahraničí by se totiž ve školách určených pro české děti jen těžko orientovaly.

Škola dostala od kraje výpověď z prostorů nezaplněné střední školy, které využívá. Zda a kde se nakonec žáci budou po prázdninách učit, není zatím jasné. „Znamená to fakticky její likvidaci, protože nejde o nějaký podnik typu obchodu, ale o složitou soustavu, kde je třeba zajistit jídelnu, sportoviště… Chápu to jako ránu pod pás,“ říká obyvatel Karlových Varů Michal Balík. „Individuální přístup, který jim na této škole můžeme poskytnout, se jinde poskytnout nedá,“ dodává ředitelka 1. Soukromé ZŠ Karlovy Vary Jana Jordanová.

Podobné argumenty však na zástupce kraje neplatí. Budova střední pedagogické školy byla podle nich postavena pro vysoké školy, kterým ji kraj postupně pronajímá. To je podle radních hlavní důvod výpovědi. „Vysoké školy chtějí po nás, abychom jim tady připravili prostředí pro jejich existenci,“ uvedl radní pro školství. Vratislav Emler.

Do úprav zastaralých a nevyhovujících prostor vedení speciální školy i rodiče postupně investovali téměř sto tisíc korun. I proto nechtějí začínat od začátku na jiném místě. Vedení školy věří, že zástupci kraje své rozhodnutí ještě změní. O problému budou krajští politici zřejmě znovu diskutovat na jednání 19. dubna.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)