Zaloňov blokuje silnici k plánovanému dinoparku

Zaloňov (Náchodsko) - Projekt výstavby dinoparku s pohyblivými pravěkými ještěry, který chce u Jaroměře na Náchodsku postavit společnost West Media, se komplikuje. Zatím totiž není vůbec jasné, kudy by návštěvníci za atrakcemi jezdili. Obec Zaloňov, která vlastní pozemky, kde chtěl investor postavit silnici, se totiž postavila proti.

Dinopark za zhruba 60 milionů korun by se měl stát součástí golfového areálu Nová Amerika nedaleko Jaroměře. „Ten koncept je takový, aby to byla skutečně rodinná lokalita, kam můžete vyrazit na víkend,“ vysvětluje zástupce areálu Lukáš Veselý. Pro uskutečnění svého záměru ale investor potřebuje postavit novou asfaltovou silnici, která by měla nahradit současnou prašnou cestu. Problém je v tom, že cesta patří obci Zaloňov, která její prodej nebo pronájem odmítá.

Místní se bojí nárůstu dopravy, hluku a prašnosti. „Nová komunikace by rozdělila obec, znepřístupnila by dětské hřiště,“ tvrdí místostarostka Zaloňova Lenka Němcová. Projekt v obci vyvolal takový rozruch, jaký Zaloňov podle starosty Karla Havelky snad ještě nikdy nezažil. Záměr prý odmítá pětadevadesát procent obyvatel. Odmítavou petici na mimořádném zasedání zastupitelstva podepsalo téměř 200 lidí.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podle náměstka královéhradeckého hejtmana Helmuta Dohnálka projekt doplatil na špatnou komunikaci s místními občany i zastupiteli. To si myslí i provozovatel Nové Ameriky. „Snažili jsme se, abychom obec zasáhli co nejméně, abychom ji ušetřili toho provozu,“ říká Lukáš Veselý. Investorovi nezbývá než hledat náhradní pozemky, plány nevzdává. Dinopark by na Nové Americe rád otevřel do dvou let.