Po dálnici do Polska až v létě, Poláci termín nestihli

Praha/Bohumín – Přes česko-polské hranice budou nadále jezdit auta pouze po běžných silnicích. Ministerstva dopravy obou států se dohodla na odkladu otevření přeshraničního úseku spojujícího dálnice D1 a A1 na léto. Původně přitom měl být k dispozici už v dubnu. Podle českého ministra dopravy Pavla Dobeše požádali o odklad Poláci, kteří nestihnou svoji dálnici včas dostavět až na hranice.

Příhraniční úsek dálnice D1 bude řidičům k dispozici až na přelomu července a srpna, stavebně je však už hotov. „Jde o rozhodnutí v reakci na polskou žádost,“ zdůraznil ministr dopravy Pavel Dobeš.

Ministerstvo dopravy proto chce během následujícího čtvrtroku novou stavbu řádně zkontrolovat. Příhraniční část dálnice, která se při stavbě označuje jako D47, aby byla poté vedena jako D1, stavěla stejná firma jako část z Ostravy do Bohumína. Na ní se propadá a vlní vozovka a stát se s dodavatelem pře o reklamaci. „Máme v plánu obrátit se s žádostí o garanci perfektního stavu na francouzského majitele zhotovitele. Očekáváme, že dostaneme jednoznačnou záruku, že je úsek dálnice bez vad a že se vyhneme podobným problémům, jako nyní řešíme u sousedního úseku D4708.2,“ uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba.

Stavba D47/D1 mezi Bohumínem a hraničním přechodem je dlouhá přes šest kilometrů, její součástí je 21 mostů a jedna mimoúrovňová křižovatka. Polská dálnice A1 má protnout zemi od přímořského Gdaňsku až na jižní hranice s Českem. Dokončovaný devatenáctikilometrový úsek vede ze Swierklan, kde naváže na další části dálnice otevřené v minulých letech. Po otevření přeshraničního spojení se tak řidiči dostanou po dálnici od Bohumína až ke křižovatce s dálnici A4 u Gliwic, po ní potom mohou pokračovat do Krakova nebo Vratislavi.