Na Vysočině mají výdejnu medikamentů

Jihlava - Obvodní lékař spolu s lékárnicí z Kojetic na Vysočině originálně vyřešili prodej léků. Obec jim totiž přispěla na vybudování tzv. výdejny medikamentů a především starší lidé tak nemusí dojíždět do dvacet kilometrů vzdálené Třebíče. Léky jim buď lékárnice doveze, nebo si je vyzvednou přímo vedle ordinace.

Richard Kružík léčí pacienty už pětadvacet let. Jako obvodní lékař dřív léky i vydával. Teď už mu to legislativa nedovoluje a někteří pacienti mu to měli za zlé. „Lidi mi v ordinaci pořád nadávali, proč nemám v ordinaci léky a proč musí jezdit až do Třebíče,“ popisuje vzniklou situaci doktor Richard Kružík. 

Nápad zřídit výdejnu léků ve vesnici bylo to jednodušší, horší bylo sehnat lékárníka, který by ji provozoval. Vyřízení povolení trvalo dva roky. „Pan doktor mi naskenuje recepty a pošle mi je mailem. Já potom ten recept zadám, jako by sem ten pacient přišel,“ uvádí lékárnice Ilona Říhová. 

Pro každého pacienta musí nachystat léky a zvlášť zabalit do jednotlivých balíčků. To všechno pro patnáct pacientů trvá dvě hodiny. Pak už Ilona Říhová vyráží do sedm kilometrů vzdálených Čáslavic. Je poledne a lidé už na svoje léky čekají. „Paní Kapinová, mám pro vás dvě balení, to třetí mi přivezou zítra,“ vysvětluje pacientce Ilona Říhová. 

Pacienti zaplatí za ošetření u lékaře třicet korun a dalších třicet za recept. Nic navíc za dovoz už neplatí. Službu využívá i dvaaosmdesátiletá Anežka Bartesová z Čáslavic. Má nemocná kolena a cestování do městské lékárny ji zmáhalo. „Ráno bych musela jet již v sedm hodin a domů bych se vrátila až po jedenácté,“ říká Anežka Bartesová. 

Dovoz léků přímo pacientům chce Ilona Říhová po dohodě s lékařem rozšířit i do dalších vesnic. V nejbližší době chtějí zajíždět i do Výčap. Na vesnici tak předběhli zákonodárce. Ti už několik let zatím jen jednají o tom, kde bude možné koupit léky na recept jinde než v lékárnách.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)