Pěstírny konopí mají stále důmyslnější skrýše

Olomouc – Pěstitelé konopí si v poslední době vybírají stále důmyslněji skrýše. Často se stěhují ze samot i přímo do středu měst a obcí. Naposledy policie odhalila dvě takové velkopěstírny marihuany v Olomouckém kraji. Marihuanu za tři miliony korun našli policisté například v bývalé kotelně v Plumlově přímo vedle bytového domu. Nešlo ale o plumlovské zahradnictví, jak se původně jevilo.

Podle detektivů se pěstírny ve městech velmi těžko hledají. Každému zátahu proto předchází dlouhodobé sledování, a to jak místa, tak lidí. „Objekt je po dlouhou dobu pečlivě vybírán. Pachatelé pěstírny velice často přemísťují,“ řekl ČT vedoucí olomouckého odboru obecné kriminality Tomáš Adam.

Jedna z odhalených pěstíren byla ukrytá v bývalé kotelně v Plumlově přímo vedle bytového domu. Policisté v ní zabavili marihuanu za tři miliony kroun. „V životě by mě to nenapadlo. Myslím si, že ani nikdo v okolí pořádně nevěděl, co se tady děje,“ uvedl starosta Plumlova Adolf Sušeň. Podle Adama byly konopné produkty ve velice vysoké kvalitě. „Pachatelé byli zadrženi přímo v prostorách pěstírny,“ dodal.

Kotelna v Plumlově, kde se pěstovala marihuana.
Zdroj: ČT24

V posledních třech letech se v Olomouckém kraji podařilo policistům odhalit 18 nelegálních pěstíren. Dohromady zabavili 56 kilogramů konopí.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)