Malý takin zatím roste jako z vody

Brno - Pracovníci brněnské zoologické zahrady se snaží uměle odchovat mládě takina indického. Ve stádu těchto turovitých zvířat, jejichž původním domovem je Himálaj, se v únoru narodili hned dva samečkové. Jejich matky je ale oba odmítly. První při umělém odchovu uhynul, druhému se ale zatím daří dobře.

Mláďata mají po porodu oslabenou imunitu. Když je matky odmítnou krmit, nedostanou potřebné látky v mateřském mléce, které by jejich organismu pomohly. „Chovatelé se pokusili obě mláďata uměle odchovat. V případě prvního takina, narozeného 18. 2. 2012, se to podařilo a zdravím překypujícímu samci teď ve stáji dělá společnost malá kozička, která ho nenechá zahálet. Druhý takin bohužel svůj boj o život po pár dnech prohrál,“ uvedla zoo.

Malé samečky matky po porodu vždy odmítnou 

S takiny mají chovatelé z brněnské zoo problém již bezmála deset let. Samice vždy po porodech odmítají samečky přijmout. Mnozí z nich v minulosti uhynuli. Teď se chovatelé rozhodli pro umělý odchov obou mláďat. Zatím jsou částečně úspěšní.

„Proč je tomu tak, to je těžké zjistit. Možná to souvisí s tím, že takini utváří stáda s jedním samcem, jeho pěti až šesti družkami a s jejich potomky. Možná samice nechtějí vůdci stáda vychovávat konkurenci, a proto samečky odmítají,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka. Pokud mládě přežije, je už teď jasné, že mu bude muset zoo najít nový domov v jiné zoologické zahradě.

Takinové jsou vzácná turovitá zvířata z Himálaje. Brněnská zoo je chová od roku 1999, kdy získala chovný pár takinů z berlínské zahrady.