Pořádkové jednotky na Šluknovsku střídá prvních 50 policistů

Varnsdorf (Děčínsko) - Dočasné pořádkové jednotky z Prahy a Brna v hlídkové službě na Šluknovsku vystřídali místní. Padesátku policistů by mělo do konce roku doplnit dalších 50 mužů, nábor stále probíhá. Vznik jednotky přitom výrazně ohrožovaly vládní škrty. Podle předpokladů policejního prezidenta Petra Lessyho mělo jednotku ve finále tvořit asi 170 lidí.

Starostové severočeských obcí tento krok vítají. Zvláště po loňských nepokojích mezi starousedlíky a Romy. I když na vznik nové pořádkové jednotky málem nebyl dostatek finančních prostředků. Po urgencích z kraje na to však policejní prezidium vyhradilo 30 milionů korun, tedy asi polovinu z původně plánované částky. Dvěma miliony přispěla na technické vybavení i krajská pokladna.

Policisté z obvodních oddělení v celém kraji si již dříve mohli požádat o převedení do nově vznikajícího útvaru. „Jejich dosavadní místa zaplní policie nově nabranými policisty,“ řekla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Do konce roku by podle ní mělo nastoupit dalších 50 členů pořádkové jednotky, ta se pak přesune do Teplic, které prý lépe odpovídají možnosti zásahu v celém kraji. Do nově vytvořeného útvaru jsou však velmi přísné vstupní testy, které nesplní až 80 procent uchazečů, uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Šluknovský výběžek přitom může znovu začít neklidné léto. Hlavní organizátor loňských protestů Lukáš Kohout si ve Varnsdorfu na půl roku dopředu zamluvil místa pro možné demonstrace. „Kdokoli bude chtít organizovat nějakou akci ve městě, bude se muset domluvit s panem Kohoutem,“ uvedla mluvčí Varnsdorfu Romana Macová. Kvůli nepovolené demonstraci už se Kohout soudí s radnicí v nedalekém Rumburku.