Dopravní podnik nasadil na černé pasažéry černou tramvaj

Plzeň – Plzeňský dopravní podnik chce cestující od jízdy načerno odradit zábavnou kampaní, městem proto začala projíždět černá „pirátská“ tramvaj. Ta bude v provozu půl roku, zároveň s ní startuje i kampaň „Nemám černý svědomí“. Ve vozech MHD budou cestující oslovováni například sloganem Cvakají vám zuby strachy? - Cvakněte si lístek, ušetříte prachy! Z průzkumu dopravního podniku totiž vyplývá, že černých pasažérů meziročně přibývá.

Loni přišel plzeňský dopravní podnik kvůli černým pasažérům zhruba o 20 milionů korun, což odpovídá šesti novým autobusům nebo nové tramvaji. „Tento trend není jen plzeňským specifikem a lze předpokládat, že příčinou je také zhoršující se hospodářská situace domácností v Česku,“ uvedla jeho mluvčí Kateřina Fránová. 

„Doposud se přestupky proti přepravnímu řádu řešily především represivně formou pokut. Nyní přicházejí PMDP s půlroční výchovnou kampaní a chtějí upozornit případné černé pasažéry na možná rizika jejich jednání a získat sympatie cestujících při rozhodování, zda si koupit či nekoupit jízdenku, pro pozitivní volbu,“ uvedla Fránová. 

Generální ředitel dopravního podniku Michal Kraus vysvětluje, že by měla kampaň potenciální černé pasažéry informovat, trochu provokovat, ale také pobavit. „Aby při nástupu do dopravního prostředku lidé věděli, že nastupují do dopravního prostředku firmy, která zajišťuje služby městu, stejně jako divadlo,“ vysvětluje autor projektu Vilém Dubnička.  

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Myšlenku kampaně podporuje šest partnerů, například síť kaváren CrossCafe, dubnový festival Finále Plzeň, který bude zvát na černobílý film, extraligový hokejový klub HC Plzeň 1929, jehož kapitán a majitel Martin Straka bude upozorňovat na hru s černým pukem, a minipivovar Purkmistr, který čepuje černé pivo.   

Už v polovině února představily PMDP vstřícnější model přepravní kontroly: více revizorů a shovívavější postoj k cestujícím do 15 let i lidem, kteří pouze překročí limit časové jízdenky, má podniku snížit propady v tržbách vinou černých pasažérů. Počet revizorů se od dubna zvýšil z 15 na dvacet. Pět nebo šest z nich bude nosit stejnokroj a budou fungovat jako prevence pro ty, kteří váhají, zda pojedou načerno, nebo ne. Budou také informovat cestující o linkách i komplikacích ve městě. Ostatní budou mít represivní funkci jako dnes.