Věznice jsou plné, rozšiřují proto prostory

Rapotice - Věznice v Česku se budou dál rozšiřovat. V plánu má ministerstvo i výstavbu dvou nových. Jen třeba na Vysočině v nich letos přibude až 400 míst pro odsouzené. Ministr spravedlnosti ale dnes v Jihlavě vyloučil hromadné amnestie.

Rapotice – věznice pro muže. Kapacita pro 460 lidí, trest si tam teď odpykává ale 520 mužů. Řešením by měla být nová ubytovna pro 300 odsouzených za 70 milionů korun. Už se buduje, otevřena má být na podzim. „Ubytovna bude ve tvaru písmene L a tady vidíme prostory, kde budou ubytovaní odsouzení,“ řekl Pavel Ondráček, ředitel Věznice Rapotice.

V ženské věznici ve Světlé nad Sázavou mají maximální obsazenost 660 odsouzených, je jich tam přitom 809. Na pokoji je jich i osm. I tady už přistavují další prostory. Místo půdy budou cely pro odsouzené. Náklady 14 milionů a už v létě do nich půjdou první vězenkyně. „Podařilo se nám zaměstnat i 15 odsouzených žen, které pomáhají s takovými nekvalifikovanými pracemi,“ uvedla Eva Hodná, mluvčí věznice Světlá nad Sázavou.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V Česku je v současné době 23 tisíc lidí ve věznicích, další na výkon čekají. Ministerstvo spravedlnosti plánuje výstavbu nových věznic. „Jde o dvě věznice na severní a jižní Moravě, jsou to areály MV, bývalé cizinecké tábory, které by MS chtělo převzít do své správy,“ uvedl Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti. O plošné amnestii ministr Pospíšil neuvažuje. Chce ale upřednostnit domácí vězení. Poslanci by o případných změnách trestního zákoníku měli rozhodnout do konce roku.