Centru Mateřídouška na Karlovarsku hrozí kolaps

Karlovarsko – Jedné z největších organizací v Karlovarském kraji, která se stará o lidi s mentálním postižením, hrozí kolaps. Do konce roku jí na provoz chybí přibližně tři miliony korun. Organizace se stará asi o sto lidí, kteří by jinde jen těžko hledali uplatnění. Tak kritickou situaci za posledních deset let ředitelka terapeutických dílen nepamatuje.

Ředitelka Denního centra Mateřídouška Věra Bráborcová informovala, že peníze centru dojdou koncem června. Mentálně postižení se v dílnách učí, aby se podle možností dokázali o sebe postarat. Snaží se pracovat a rozvíjet svoje dovednosti. Jen na Sokolovsku si za necelý půlrok našlo cestu do zařízení 40 lidí.

O speciální služby žádají rodiče handicapovaných dětí i s dvouletým předstihem. Organizace žádala od státu dotaci přibližně pět milionů korun. Ministerstvo ji uznalo jako oprávněnou. Zakladatel centra Pavel Bráborec však říká, že ve skutečnosti centrum dostalo jen půl druhého milionu. Ministerstvo práce se brání tím, že od krajů nedostalo požadované podklady.

Reportáž a vstup Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táni Švrčkové se ministerstvo bude snažit ve vážných případech organizacím ještě pomoct. Krajští politici budou se zástupci ministerstva práce o problému ještě mluvit. Změnit názor státu chtějí i zástupci sociálních organizací. Zástupci krajů i ministerstva tedy budou znovu jednat a hledat řešení.