Nový Jičín neopravil J-klub, musí ho proto vrátit státu

Nový Jičín – Budovu bývalého kulturního domu J-klub v centru Nového Jičína musí město vrátit státu. Posledních šest let chátrala, stát ji přitom předal radnici s podmínkou, že ho opraví a bude v něm provozovat aktivity pro mladé. Protože město slib nedodrželo, stát si objekt i s pozemky vyžádal pod hrozbou soudu zpět.

Z bývalého J-klubu poblíž centra Nového Jičína se za posledních šest let stala ruina. Uvnitř leží hromady izolací z vytrhané elektroinstalace, hlavní sál „zdobí“ zhroucené dekorace a vše korunuje protékající střecha a prázdná místa po rozkradených radiátorech.

Budovu J-klubu vlastnila novojičínská radnice téměř 10 let. Během dvou měsíců si pro klíče přijdou úředníci státu. Město totiž získalo J-klub od bývalého Fondu dětí a mládeže s podmínkou, že v něm otevře zařízení pro mladé. Před dvěma lety ale kontroloři ministerstva školství konstatovali, že slib zůstal jen na papíře – přestože už sedm let existuje projekt rekonstrukce. „Město porušilo smluvní podmínky, čímž splnilo rozvazovací podmínku, tj. obnovilo se vlastnické právo České republiky,“ uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt.

Současné vedení města zpráva o tom, že starý kulturní dům ztratí, příliš nerozesmutnila. „Je to pro nás trochu dědictví, protože jsme byli minule v opozici,“ podotkl starosta Jaroslav Dvořák (ČSSD).

Minulí představitelé radnice, kteří nechali připravit projekt, zase poukazují na náročnost jakýchkoli oprav zdevastované budovy. „Projekt byl na zhruba 55 milionů korun, což bylo velmi náročné pro město. Protože nebyl vybrán žádný dotační titul, ze kterého by se dalo čerpat, město od toho odstoupilo,“ vysvětlil bývalý starosta Ivan Týle (ODS).

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových před dvěma lety vyzval město k vrácení objektu. Radnice tehdy napsala dopis premiérovi, aby vláda změnila tvrdé podmínky smlouvy. Místo toho dal stát městu na výběr ze dvou možností: Buď budovu vrátí, nebo rozhodne soud. Město se proto rozhodlo klíče odevzdat. „Nechceme se soudit se státem. Navíc opravdu sami nevíme, co s tímto velmi chátrajícím objektem,“ vyjádřil se starosta Dvořák.

Co se s opuštěnou stavbou stane, není jasné. Stát ji ale k ničemu nepotřebuje, a tak nejspíš brzy opět změní majitele. „Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude nakládat s majetkem podle zákona. Pokud jej nebude potřebovat ke své činnosti, nabídne ho ostatním organizačním složkám státu a v případě, že ty o něj neprojeví zájem, bude možný prodej nebo bezúplatný převod nestátním subjektům,“ shrnul Robert Hurt.

Novojičínská radnice by ráda v budově viděla hudební klub, který městu chybí. Starosta ale připustil, že se nejspíš nenajde žádný investor. Opozice proto už teď přišla s myšlenkou na neprodlené zbrourání chátrajícího objektu.