Tržnice nemají dobrou elektroinstalaci, ránu může dostat i zákazník

Kraslice (Sokolovsko) – Policisté a hasiči vtrhli do tržnice v příhraničních Kraslicích na Sokolovsku. Zajímalo je především, zda je v tržnici bezpečno. Při kontrolách v desítkách stánků potom zjistili, že není dobře vytvořena elektroinstalace. V některých stáncích byla v takovém stavu, že mohla zranit i kolemjdoucí zákazníky. Kontroloři tvrdí, že s tím mnoho nemohou dělat, pouze udělit pokuty.

V jednom ze stánků nalezli kontroloři opuštěný zapnutý fritovací hrnec. „Vidíme názornou ukázku ponechání elektrického spotřebiče v provozu bez dozoru. Navíc se jedná o spotřebič plný oleje,“ podotkl ředitel hasičského odboru prevence Martin Mulač. Hned vedle hrnce potom stál ještě elektrický vařič zapojený tak, že mohl zranit obsluhu. Oba elektrické přístroje se potom skrývaly ve stínu propanbutanové lahve. Podle hasičů šlo o velmi nebezpečnou nedbalost.

Na dalších místech ovšem nebylo bezpečněji. Stánky ukrývaly špatně odizolované dráty a nezakryté rozvody. Úraz od elektřiny tak hrozil komukoli. „Není zaručena ani bezpečnost nakupujících, protože krytí elektroinstalace je na tak mizerné úrovni, že hrozí nebezpečí i při dotyku,“ zdůraznil Martin Mulač.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Elektrická rána je ale jenom jedno z nebezpečí, které hrozí v prostředí, které hasiči a policisté nalezli v kraslické tržnici. Ještě závažnější je hrozba zkratu nebo jiné technické závady, což může ve stáncích zaplněných papírovými krabicemi snadno vést k požáru. Právě tak dopadly během loňského roku hned tři tržnice na Chebsku.

V Kraslicích zatím vše skončilo pouze pokutami. Ty platili trhovci i kvůli dalším problémům, které kontrola odhalila. „Aby kontrola byla co nejdůslednější, tak se této akce zúčastnili mimo policistů, pracovníci živnostenského úřadu a celní správy z Chebu,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Valenta. Celníci potom na místě zabavili cigarety s ukrajinskými kolky v hodnotě vysoko přesahující čtvrt milionu korun.