Trmická farnost splácí dluhy: Varhany se prodaly za 670 tisíc

Děčín – Zkrachovalá farnost v Trmicích dnes prodávala další majetek, aby umořila milionové dluhy. Za 670 tisíc korun se podařilo prodat varhany v trmickém kostele, které koupil jeden z duchovních litoměřické diecéze a vzápětí se nechal slyšet, že je ponechá v původním kostele. Už loni v létě se podobným způsobem prodala trmická fara, kterou koupil kněz Stanislav Zápotocký - zaplatil za ni asi 2,9 milionu korun. Prodejem majetku už se podařilo umořit necelou polovinu z 34 milionů korun, které farnost dlužila věřitelům.

Farnost v Trmicích do problémů upadla před dvěma lety a v prosinci 2010 na ni byl vyhlášen konkurz, což je zřejmě v české historii unikát. Do problémů ji dostal nákup pily v Klenči u Roudnice, která měla zpracovávat dřevo z církevních lesů, místo toho ale od začátku prodělávala. Celkové dluhy se postupně vyšplhaly na více než 34 milionů korun. 

Majetek se přitom podle konkurzní dokumentace odhaduje na 83,7 milionu korun, ale za takovou cenu je neprodejný. Patří do něj hlavně dva kostely v Trmicích a Roudníkách, farní budovy a spousta pozemků a movitého majetku. 

Právě trmický kostel se zřejmě bude prodávat až na samém konci konkurzu. Místní sdružení dalo dohromady sbírku na koupi kostela, která zatím nashromáždila okolo 5,3 milionu korun. To je částka, která zatím na odhadní cenu kostela nestačí, ta se pohybuje okolo osmi milionů korun, ale nakonec se možná bude prodávat levněji. „V zásadě můžeme prodat majetek jedné jediné nabídce, jde o to, aby byla inzerována dost dlouho a byl to jediný vážný zájemce,“ uvedl konkurzní správce Aleš Klaudy. Sdružení ale peníze dál shání, aby mohlo zachránit i co nejvíc z movitých věcí patřících ke kostelu, zejména oltáře.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)