Poláci posílají děti do českých škol, vyjdou je levněji

Český Těšín – Řada Poláků v polsko-českém pohraničí posílá své děti do tuzemských tříd. Umožňují to zákony přijaté po vstupu do Evropské unie. Rodiče ze sousední země využívají toho, že některé zdejší školy vyučují v obou jazycích. Studium také vyjde mnohem levněji, protože v Česku děti za učebnice neplatí, ale škola jim je půjčuje.

Mnoho rodičů z polského Těšína každé ráno míří s dětmi za hranice do české základní školy. „V první třídě nejsou na děti takové požadavky jako u nás. Ve výuce je více hry,“ podotkl jeden z polských rodičů Grzegorz Kierun. Důvodem, proč dát dítě do české školy, mohou být i lepší pracovní vyhlídky. „Bude znát češtinu i polštinu a může pak tady pracovat,“ míní obyvatelka polského Těšína Anna Wilczega.

Pro Poláky je navíc české školství levnější. V Polsku si žáci musí všechny učebnice kupovat, v Česku jim je půjčí zadarmo. Také v mateřských školách se kvůli výhodné ceně počty polských dětí stále zvyšují. Měsíční poplatek v česko-těšínské školce vyjde zhruba na 800 korun, ale za hranicemi může stát až třikrát více. „Těch volných míst je málo, a proto uvažujeme o tom, že přijmeme nějaké zásady, kdy prioritou bude přijetí dětí našich občanů,“ uvedla mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková. Polští rodiče využívají české školy taky v Třinci nebo v Karviné.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)