Po nebezpečné skládce v Pozďátkách už není ani památky

Slavičky (Třebíčsko) – Vysočina se zbavila své největší ekologické zátěž – skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku. Její rekultivace právě skončila a v polovině dubna proběhne kolaudační řízení. Nebezpečných skládek se tak ale Kraj Vysočina docela nezbavil. Lidé na několika místech poukazují na černé skládky, které sice nejsou tak nebezpečné jako pozďátecká skládka, ale přesto je mohou ohrozit.

Z pozďátecké skládky unikaly posledních čtrnáct let do povrchových vod škodlivé látky – kyselina sýrová, kyanidy nebo těžké kovy. V roce 1996 byl stav skládky se 30 tisíci tun nebezpečného odpadu prohlášen za havarijní. Stála totiž na betonové ploše, která popraskala. Společnosti, kterým skládka patřila, ani státní úřady se však dlouho nedokázaly dohodnout. „Myslím, že se to mohlo zlikvidovat mnohem dřív a za podstatně nižší částku než to nakonec stálo,“ poznamenal krajský radní Zdeněk Ryšavý.

Nakonec však trvalo až do roku 2010, než mohla začít rekultivace. Během ní odvezla nákladní auta na 70 tisíc tun materiálu. „Celkové náklady projektu byly 594 milionů,“ doplnil Pavel Koscielniak ze státního podniku Diamo, který ekologické škody v Česku likviduje.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Nyní je pětihektarová vyčištěná plocha oseta trávou. Rekultivátoři na ní vysázeli deset tisíc stromků, hlavně duby, lípy a habry. „Teď se vracíme k tomu, co tu bylo před tím, než začala vznikat skládka. Je velice příjemné pozorovat, jak se příroda dokáže velice rychle regenerovat,“ pochválil výsledek Jiří Válal, starosta obce Slavíčky, pod kterou Pozďátky spadají.

Likvidací skládky nebezpečného odpadu v Pozďátkách se sice Vysočina zbavila svého největšího ekologického problému, stále zůstává na území regionu několik nebezpečných skládek. Vesměs jde o odpad svezený načerno, kterého v přírodě rychle přibývá. „V roce 2010 jsme jich měli 600, v roce 2011 už 1 300,“ poukázala na prudký růst počtu černých skládek Katarína Ruschková z jihlavského magistrátu. Jen Jihlava tak platí za úklid černých skládek čtvrt milionu korun ročně.