Amatérské archeology berou jejich profesionální kolegové vážně

Rychnov nad Kněžnou – Poctou amatérským archeologům z Rychnovska je výstava jejich nálezů, kterou připravili odborníci z tamního muzea. Amatéři s nimi spolupracují a své nálezy nezištně předávají. S rozvojem detektorů je archeologie mezi lidmi stále oblíbenější.

Kdykoli má volnou chvíli, zastaví Michal u některého pole v okolí Českého Meziříčí. Z kufru vyndá detektor s rýčem a jde hledat zlomky minulosti. „Je to koníček jako rybařina, baví mě to. Čekám na pořádnou rybu,“ uvedl amatérský archeolog Michal Komárek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nálezy Michala Komárka a dalších archeologů představuje výstava v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou. Je tu i poklad, téměř tisícovka stříbrných grošů z doby kolem roku 1420, které Michal našel na poli u Českého Meziříčí. Hodnotu má milion dvě stě tisíc korun. Michal ho podle zákona odevzdal muzeu. „Jednou z nejlépe zachovaných ražeb je míšeňský groš. Byl to velký poklad, bylo možné za něj koupit měšťanský dům, případně celou prosperující vesnici,“ ujistila archeoložka Muzea Rychnov nad Kněžnou Martina Beková a Michal Komárek doplnil: „Našel jsem ho asi padesát centimetrů pod zemí. Pes to vyhrabal, potom jsem začal hrabat taky.“

Výstava v muzeu je pro amatérské archeology z Rychnovska výrazem toho, že je profesionálové berou vážně, jako kolegy. „My máme záruku, že se nedrancuje terén a oni si uskutečňují své touhy po poznání,“ vysvětlila ředitelka Muzea Rychnov nad Kněžnou Irena Krejčí.

Nálezci exponátů v rychnovském muzeu zůstali podle přání v utajení.