Demonstrace za parkoviště byla protestem proti ničení zeleně

Hradec Králové - Místo parku parkoviště - iniciativa, která ve středu na demonstraci požadovala přetvoření Jiráskových sadů v Hradci Králové v parkoviště, má naopak upozornit na bezhlavé ničení zeleně, jak vysvětlili mluvčí sdružení Ondřej Česák a Jan Kolník. Při středeční akci, které se zúčastnila zhruba stovka mladých lidí, ještě organizátoři odmítali názory, že jde o recesi, a tvrdili, že své požadavky myslí zcela vážně.

„Cílem iniciativy Místo parku parkoviště rozhodně nebylo kácet parky v Hradci Králové ani kdekoli jinde. Nešlo ani o aprílový žert, jak si někdo myslel, ale o zcela specifickou formu protestu proti bezhlavému ničení zeleně, ke kterému dochází v současnosti v mnoha našich městech včetně Hradce Králové,“ sdělili dnes mluvčí iniciativy.

Podle organizátorů se protesty proti ničení zeleně málokdy setkají s porozuměním odpovědných míst. „Proto jsme náš protest posunuli do zcela absurdní roviny, kdy jsme naopak požadovali vykácení nejkrásnějšího parku v Hradci Králové,“ napsali ve své tiskové zprávě. Organizátoři také tvrdí, že akcí chtěli vyburcovat veřejnost. „Jsme rádi, že se nám to podařilo a že se objevilo takové množství negativních ohlasů na naši akci. Doufáme, že se lidé ozvou se stejnou razancí i tehdy, až se bude skutečně dít něco zlého,“ prohlásili.

Protest organizátoři připravili na základě projektu revitalizace náměstí 28. října v Hradci Králové, kde byly již vykáceny vzrostlé topoly a následně má být zmenšen i trávník. „Tyto úpravy byly podpořeny názorem, že v Hradci Králové je dostatek zeleně, proto jí část může být obětována pro jiné, údajně potřebnější účely,“ uvedlo sdružení.

Demonstrace se zúčastnila asi stovka lidí, mnozí kolemjdoucí považovali celou akci za recesi či studentský projekt. Lidé z iniciativy však novinářům ve středu odpoledne tvrdili, že své požadavky myslí vážně. Demonstranti byli vybaveni píšťalkami, transparenty i megafonem, připravené měli i projevy. Proti názorům demonstrantů iniciativy Místo parku parkoviště přímo na místě protestovala skupinka mladých lidí, k níž se připojilo několik starších kolemjdoucích.