Jaký bude osud zámku v Brtnici?

Brtnice - Situace na zámku v Brtnici na Jihlavsku se opět komplikuje. Zámek nemá už přes dvacet let vlastníka. Neutěšený stav památky se naplno projevil loni v září zřícením střechy. Zámek se snaží zachránit obecně prospěšná společnost Opus Moraviae, která se o zámek starala či zavedla pravidelné prohlídky. Jenže soud v březnu přiřknul zámek Nadaci Svébyt a starosta se bojí, že zámek už nebude otevřený pro veřejnost.

Oprava zámku za skoro 900 tisíc korun, která právě končí, se zaplatila z veřejných peněz. Víc než třetinu poskytlo město Brtnice. Starosta Stanislav Jirků má strach, že rozhodnutím soudu se vrací vše o dvacet let zpět. „Společnost Opus dosadila kastelána, o zámek se starala, udělali tady velký kus práce. Teď rozhodnutím soudu všechno končí, kastelán končí,“ uvedl Jirků. Starostovy pochyby ale vyvrací Oleg Rybníkář z Nadace Svébyt: „Rozhodně se nebudu snažit, aby to, co funguje a je pozitivní, aby bylo nějak zbrkle nahrazováno něčím jiným,“ prohlásil Rybníkář.

Sám kastelán Tomáš Hartman o budoucnosti zámku zatím odmítá spekulovat. Chce nejdřív jednat s novými majiteli a poznat jejich záměry. „Nový vlastník má teď víc možností získat dotace. Co bude dál, je ale zatím ve hvězdách,“ myslí si Hartman.

O prodlouženém víkendu se brána brtnického zámku ještě otevře. Všichni doufají, že mimořádné velikonoční prohlídky nebudou poslední. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)