Policisté nemohou pokutovat obce za nebezpečné přechody

Jihlava - Policisté nemají pravomoc na pokutování obcí, měst nebo správců silnic za nebezpečné přechody. Jen na Vysočině na nepřehledných přechodech loni zemřelo 7 lidí. Největší nebezpečí čeká na řidiče za šera a v noci.

Česká televize testovala večer po deváté hodině přechod v centru Havlíčkova Brodu. Muže přecházejícího přes přechod v zatáčce bylo vidět až na poslední chvíli. O něco lépe na tom byl figurant, který přecházel v reflexní vestě. Na přechod upozorňuje pouze tmavá značka a chybí tam i osvětlení.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podobně na tom byl i nebezpečný přechod v centru Jihlavy. Cesta, kudy chodí desítky místních lidí i turistů do parku, zoologické zahrady či k nákupnímu centru, vede přes rušnou silnici a nevyhovuje vůbec ničím. Přechod je také špatně značený, příliš dlouhý pro chodce a navíc není bezbariérový.

„Je zde pouze osvětlení veřejné, což je špatně, protože potom vznikne situace, že chodec je na přechodu pro chodce přehlédnutý,“ uvedl dopravní inženýr z krajské policie Zbyněk Augustin.

Policie marně na nebezpečné přechody upozorňuje správce několikrát do roka. „Ve výzvách dáváme správcům komunikace termíny, do kdy by měli závady odstranit, ale sankcionovat správce komunikace nemůžeme,“ řekla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Bezpečný přechod jde udělat i přes rušnou silnici, jako třeba v Nových Domcích u Jihlavy. Je vidět z dálky, má reflexní dopravní značení a speciální osvětlení. Takových přechodů je však na Vysočině málo. Města se vymlouvají na peníze, a to i přesto, že statistiky z loňska mluví jasně. Na přechodech tam zemřelo 7 lidí a 27 se těžce zranilo.

Už příští týden startuje na Vysočině policejní akce, která bude zaměřená právě na chodce. Jestli umí po přechodech bezpečně přecházet.