Slůně Rashmi obveseluje Ostravu už rok

Ostrava – Rok života má za sebou druhé sloní mládě, které se podařilo úspěšně přivést na svět v Česku. Samička Rashmi, která se narodila 12. dubna 2011 v ostravské zoologické zahradě, se stala jedním z hlavních turistických lákadel celé Ostravy a zvířecí celebritou – na rozdíl od samečka narozeného 11. března téhož roku, který uhynul už v květnu. Oslava Rashminých narozenin proběhne s dvoudenním zpožděním v sobotu od 14 hodin v jejím domovském pavilonu slonů ostravské zoologické zahrady.

Rashmi jako by se snažila ostravským chovatelům vynahradit brzký odchod o měsíc staršího mláděte. „Radost nám dělá v podstatě každý den. Je to jako s dítětem. Každý den na ní vidíte nějaký nový pokrok, něčím novým nás překvapí, tahle slonička naštěstí zatím jenom mile,“ chválí malou slonici její ošetřovatel Pavel Zvolánek.

Ostravští však vědí, že ještě nemají vyhráno ani v případě čiperné samičky. Podle Zvolánka až do tří let věku je u slonů zvýšené nebezpečí, že podlehnou například infekci. Zatím však Rashmi úspěšně poznává svět a sleduje, jak se oproti ní vše rychle zmenšuje. Ačkoli je oproti dospělým slonům ještě docela malá a lehká, převyšuje už všechny lidi a její hmotnost nedávno přesáhla půl tuny. Kromě mateřského mléka už žere stejnou potravu jako ostatní sloni, tedy větve, trávu, staré pečivo nebo třeba vařenou rýži či zeleninu a ovoce.

  • Narozeninový dort pro Rashmi zdroj: Zoo Ostrava
  • Sloní mládě autor: Jaroslav Ožana, zdroj: ČTK

Chovatelé charakterizují Rashmi jako provokatérku. „Občas se škodolibě snaží do ostatních slonic kopnout nebo dloubnout a potom rychle utíká za maminkou, jakože ona nic,“ popisuje Pavel Zvolánek. Ošetřovatel by však chtěl z mláděte vychovat klidnou a spolehlivou slonici.

V oblasti chovu slonů je ostravská zoo nejdále z českých zoologických zahrad – a to hned dvakrát. Sameček narozený loni v březnu bylo první živě narozené slůně v republice, Rashmi je potom prvním slůnětem, kterého se některé z českých zoologických zahrad podařilo odchovat do oslavy narozenin.