NSS dal větrníkům v Karlovarském kraji zelenou

Nový Kostel – Radnice Nového Kostela u Nejvyššího správního soudu (NSS) napadla územní plán Karlovarského kraje. Nelíbilo se jim, že až příliš omezuje místa, kde se mohou postavit větrné elektrárny. Soud dal obci za pravdu a kraj bude muset dokument přepracovat.

Územní plán Karlovarského kraje chtěl pro stavbu větrných parků obětovat jen velmi málo ze své krajiny. Argumentoval tím, že tak chrání turistické a lázeňské oblasti západních Čech. Podle starosty Nového Kostela Oty Teubera ale obec tímto rozhodnutím přicházela o nemalé finance. „V dnešní krizí zmítané době počítáme každou korunu,“ uvedl.

Kvůli přísnému územnímu plánu o miliony do obecního rozpočtu mohla přijít i radnice Bochova. Investor se nabídl, že zde postaví 6 elektráren. Obyvatelé obce s plánem souhlasili, starosta totiž sliboval, že větrníky ukryje do lesa. „S lesem se počítá, že tady bude ještě nějakých 60 až 70 let. Tak proč tam nepřistavět jeden větší strom, který se otáčí,“ podotkl Miroslav Egert.

Územní plán Karlovarského kraje
Zdroj: ČT24

Starostové malých obcí se proto z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které ruší omezení elektráren, radují. „Já nevidím nic špatného na tom, když postavíme větrník a dostaneme za to nějaké peníze,“ prohlásil Egert.

Nový územní plan nejdřív po prázdninách

Zástupci kraje si beztak stojí za svým názorem. O tom, co je hezké, by neměly rozhodovat peníze. Tak, jak je tomu v případě větrných elektráren, tvrdí. „Není to proti zákonu, ale morální to moc není,“ poznamenal Jaroslav Bradáč (ČSSD), krajský radní pro zemědělství. Úředníky kraje teď čeká mravenčí práce. Budou muset územní plán znovu přepracovat, nový návrh předloží nejdříve po letních prázdninách.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)