Kraj odhalil problémy v hospodaření jihlavského sdružení CAFE

Jihlava – Organizace Czech Agency for Education (CAFE), která v Jihlavě pomáhá Romům, se dostala do problémů a hrozí jí zánik. Kraj totiž zjistil závažné chyby v jejím účetnictví a požaduje vrátit loňskou dotaci. Občanské sdružení ale tvrdí, že má všechny doklady v pořádku, a peníze vracet rozhodně nechce.

Občanské sdružení se věnuje hlavně terénní práci s Romy, vzdělává dospělé, pořádá akce pro děti a vyhledává problémové lokality. Kontrola kraje Vysočina odhalila vážná pochybení a požaduje vrátit celou loňskou dotaci ve výši 1,3 milionu korun. Podle Petra Krčála (ČSSD), radního kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí se nedostatky týkaly především vedení účetnictví a chybějících dokladů.

Vedoucí občanského sdružení CAFE Lukáš Zavřel se ale hájí: „Já jsem peníze nezpronevěřil, já jsem neudělal chybu v účetnictví. Je to mylný výklad krajského úřadu.“

Další občanská sdružení jsou na straně úřadu

V Jihlavě působí i další organizace, které pracují se sociálně vyloučenými skupinami obyvatel a pobírají přitom dotace od krajského úřadu – například oblastní Charita nebo občanské sdružení Horizont. Zástupci obou shodně odmítají, že by se mýlila krajská kontrola. Na vině je podle nich příjemce dotace.

„Po mých zkušenostech s prací v té organizaci jsem přesvědčen o tom, že to pochybení je na straně občanského sdružení CAFE,“ říká Patrik Priesol z občanského sdružení Horizont.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo paradoxně schválilo dotaci pro CAFE na letošní rok

Krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání paradoxně odsouhlasilo další dotaci pro CAFE na letošní rok. Podle radních to není v rozporu s dotačními pravidly. Radní Petr Krčál nicméně tvrdí, že schválenou částku 800 tisíc korun pro občanské sdružení nyní nepodepíše a CAFE tak nedostane nic.

Kraj Vysočina v současnosti jedná o tom, že by úkoly a činnosti organizace CAFE mohla převzít Oblastní charita v Jihlavě.