Mariánskolázeňská lanovka dostane novou podobu

Mariánské Lázně – Jediná tzv. pulzní lanovka v Česku zřejmě zanikne. Mariánské Lázně, které ji vlastní, po letech diskusí začaly hledat firmu, která lanovku zrekonstruuje. Měla by se z ní stát obvyklá sedačková nebo kabinková dráha. Vše ale záleží na tom, kolik peněz budou účastníci výběrového řízení chtít.

Podle mariánskolázeňského starosty Zdeňka Krále dostalo město už dříve několik nabídek na rekonstrukci lanovky i výstavbu nové. Radnice však nemá představu, kolik bude celá akce stát. „My bychom rádi věděli, kolik si na to máme připravit peněz. Nemáme jinou možnost než spustit výběrové řízení, abychom se dostali k závazným nabídkám. Jestli se ale ukáže, že je to nad finanční možnosti města, tak od toho můžeme odstoupit. Protože definitivně rozhodnuto ještě není,“ uvedl starosta Král.

Podle zadávacích podmínek výběrového řízení je cílem rekonstrukce lanové dráhy a přiléhajících objektů, horní poháněcí stanice a dolní vratné stanice a projektové a inženýrské činnosti. Stávající stanice mají být zachovány. Jaký typ lanovky by měl nahradit stávající kabinky jezdící tzv. pulzačním systémem připomínajícím provoz pozemních lanovek, není zcela jasné. V úvahu připadají jak odpojitelné kabinky, tak čtyřmístné sedačky. „Je nám jasné, že kabinky spíše využijí starší lidé. Hlavně přes léto je lanovka využívaná jako oblíbená atrakce pro turisty i hosty hotelu Krakonoš. V zimě zase slouží lanovka převážně lyžařům, pro které je vhodnější sedačková lanovka,“ vysvětlil Zdeněk Král.

V zadávacích podmínkách výběrového řízení je nejvyšší nabídková cena 36 milionů korun včetně DPH. Cena se ale může značně lišit podle technologie rekonstrukce. Pokud by ale Mariánské Lázně vybraly dodavatele, měla by být rekonstrukce hotova do konce letošního listopadu.