Soumrak nad českými uzenáři

Plzeň - Uzenáři na západě Čech se obávají krize. Tvrdí, že se jim rapidně snižují odběry. Důvodem je podle nich čím dál větší tlak zahraničních výrobků. Krize ale postupně zasahuje i české dodavatele, ti se proto stále víc orientují na západní trhy.

České uzeniny se pozvolna stávají specialitou regionů. Na větším trhu nemají šanci se prosadit. Podle uzenářů jsou za tímto stavem produkty ze zahraničí. Ty totiž postupně ovládají trh. „V supermarketech, které se tady objevují, možná už zahraniční uzeniny převládají,“ odhaduje Luděk Šleis z firmy Prima Karlovy Vary. 

To ale likviduje i malé prodejce, tím se neustále zmenšuje síť odběratelů. Například karlovarská výrobna masa kvůli krizi přišla o svou dceřinou společnost, která byla jejím největším odběratelem. Najednou tak přišla o dvacet pět milionů korun. Problémem je také skutečnost, že čeští uzenáři nemají kam dodávat. Velké obchodní řetězce totiž domácí výrobky nechtějí. „Celý systém zahraničních řetězců je postaven zejména na tom, aby byli eliminováni malí dodavatelé,“ připomíná Milan Čech z firmy Pernarecké maso-uzeniny. „Jsou tady uzeniny z Polska, kde státní správa nereagovala rychleji na aféru s polskou posypovou solí,“ upozorňuje Jaromír Kloud z Českého svazu zpracovatelů masa. 

A může být ještě hůř. Systém totiž postupně likviduje i domácí chovatele. Už teď se dováží šedesát procent masa ze zahraničí. „Každý druhý kilogram masa, které v České republice spotřebujeme, pochází z ciziny,“ zdůrazňuje Jan Štibal ze Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě. 

Uzenáři jsou teď v bezvýchodné situaci. O české výrobky v zahraničí není zájem, pokud se neprosadí v rámci regionů, nepřežijí.

Reportáž Marka Štětiny a Davida Havleny (zdroj: ČT24)