Brněnské kolektory budou přístupné od května

Brno – Projít se po 600metrové trase pod ulicemi budou moci od 11. května Brňané. Městské Technické sítě zpřístupní veřejnosti část kolektorů. Trasa pro exkurze je pod centrem města se vstupem v Josefské ulici. Kromě této ulice vede pod Masarykovou a Orlí ulicí. Návštěvníci dostanou odborný výklad o historii výstavby, provozu a budoucnosti kolektorových staveb.

Při pouti brněnským podzemím spatří návštěvníci horkovod, vodovodní trubky nebo kabely elektrárenské společnosti a mobilních operátorů. Ocitnou se asi v pětimetrové hloubce.

V Brně se kolektory hloubí už od 70. let minulého století, v polovině 90. let se rozhodlo o investování bezmála dvou miliard do rozšíření sítě kolektorů. V současnosti je v zemi uloženo celkem 21 kilometrů kolektorů, z toho více než sedm kilometrů tvoří kolektory hlubinné, uložené až 35 metrů pod povrchem.

Technické sítě chtějí existenci podzemních tunelů Brňanům připomenout. „Projekt exkurzí je snahou zviditelnit naši činnost. O kolektorech se vůbec neví a je to škoda,“ uvedl Jan Sáňka z Technických sítí Brno. Dosud kolektory navštěvovali pouze odborníci. V některých místech 30 metrů pod zemí se například zkoušely vlivy koroze.

Podzemí Brna má být v budoucnosti jednou z hlavních atrakcí města. Loni v dubnu otevřený brněnský Labyrint pod Zelným trhem se stal hlavním lákadlem letní turistické sezony. Město nyní upravuje i vstup do kostnice pod kostelem svatého Jakuba. Pro veřejnost se otevře letos.

Kolektory
Zdroj: Václav Šálek/ČTK