Za pozvánku na festival hrozí Trutnov výpovědí z nájmu

Trutnov – I ze zdánlivé maličkosti může vyrůst někdy velký problém, zvlášť když se do toho vloží nekompromisní úředník. Přesvědčil se o tom na vlastní kůži spolupořadatel festivalu Jeden svět Martin Věchet z Trutnova. Na svůj obchůdek si vylepil pozvánku na festival dokumentů o lidských právech a teď mu za to město hrozí výpovědí z nájmu.

Protesty, nepokoje, revolta – leták s mottem festivalu Jeden svět vyvěsil pan Věchet na výloze zlatnictví, které má od města pronajaté. Hned poté se tu objevil úředník radnice a nařídil plakáty strhnout. „Důvod byl takový, že se plakát na dokumentární film neztotožňuje s nabízeným sortimentem v obchodě,“ upřesnil Martin Věchet. Přestože pan Věchet poslechl, ještě ten samý den přišla i úřední obsílka.

Místostarosta Hendrych se štábu ČT dva dny zapíral a tisková mluvčí radnice Veronika Svobodová nakonec vystoupila jen s prohlášením: „Chtít po městu, aby v případě neoprávněného užívání jeho majetku přimhouřilo oči, je prakticky navádění ke korupčnímu jednání.“ Pořadatelka festivalu Jeden svět Eva Navrátilová však tvrdí, že nejde o žádnou komerční aktivitu, ale o podporu lidských práv.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

První trutnovský ročník festivalu Jeden svět přilákal do městského kina přes 800 diváků. Sama radnice nakonec přiznala, že jí vyvěšením plakátů žádná újma nevznikla. Snad kromě nákladů na čas a práci úředníků, kteří museli případ řešit.