ŘSD: Spory o dálnici D8 „stály“ 52 lidských životů

Litoměřice – Zatímco se úředníci marně snažili sepsat stavební povolení a územní rozhodnutí ke stavbě dálnice D8 přes České středohoří tak, aby vyhovovala všem předpisům, na objízdných trasách umírali lidé. Za pět let, které uplynuly od dokončení zbylých úseků pražsko-drážďanské dálnice, zahynulo podle statistiky Ředitelství silnic a dálnic na objízdných trasách v chybějícím úseku 52 lidí. Podle kritiků stavby dálnice se nejedná o výjimečné číslo, podobné statistiky by vydaly i jiné vytížené silnice.

Ředitelství silnic a dálnic se snaží statistikou nehodovosti podpořit co nejrychlejší vydání zbývajících povolení, aby mohlo začít stavět poslední úsek dálnice D8. Na dvou silnicích, které slouží jako jeho provizorní náhrada, zahynulo za pět let celkem 52 lidí, dalších 53 účastníků nehod se zranilo těžce a 250 lidí lehce.

Pověst „silnice smrti“ připadla zejména trase po levém břehu Labe z Ústí nad Labem do Lovosic, kde zemřelo 32 lidí. „Kombinaci nákladní a osobní dopravy na dvoupruhových komunikacích považujeme za nejrizikovější,“ podotkl ředitel ústecké krajské dopravní policie Jiří Ušák. Spojitost počtu obětí a nedostavěné dálnice je podle něj jednoznačná.

Ekologové ale podobnou spojitost odmítli. „Myslím, že tahle čísla nic nevypovídají o dálnici, jen o tom, že lidé jezdí proti předpisům. Navíc nevím, proč se vydává tisková zpráva právě k D8, podobných míst je v celém Česku spousta,“ řekl Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země, které je v blokování dostavby dálnice nejaktivnější.

Úředníci a ekologičtí aktivisté se již od 90. let přeli o přesnou trasu dálnice D8. V posledních letech podávaly ekologické organizace žaloby na jednotlivá územní rozhodnutí a stavební povolení. Řadu z nich soudy zrušily, často i opakovaně.

Objízdné trasy za D8

ústecká trasa:

  • z Lovosic po silnici I/30 podél Labe, v Ústí nad Labem po přivaděči III/613 k dálnici

teplická trasa:

  • z Lovosic po silnici I/8 na Teplice, odtud po rychlostní silnici R63, která plynule přechází do dálnice D8