Řidičům se otvírá zvlněný úsek rychlostní silnice R6

Praha - Pro řidiče se dnes otevřel poslední úsek rychlostní silnice R6 mezi Novým Sedlem a Sokolovem. A to i přesto, že nová vozovka se na několika místech vlní a na mostě přes Ohři se objevily praskliny. Karlovarský kraj příliš nehýří nadšením také proto, že komunikace nevede až do hlavního města. Navíc řidiči i pro vjezd na tento samostatný úsek dlouhý 37,5 km potřebují dálniční známku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) původně odmítlo levou stranu mostu přes Ohři, kde se trhliny objevily, převzít. Přesto ale na zprovoznění druhého pruhu kývlo. „Je potřeba si uvědomit, že tady stavíme na jílu a na uhlí, provedli jsme měření a dohodli jsme opravu s dodavatelskou firmou,“ vysvětlil Pavel Rödl, ředitel ŘSD Karlovy Vary.

Most přitom není jediným problémem nového úseku silnice R6. Zhruba na třech místech se vozovka mírně vlní. Jestli jde o vadu stavby, prokáží ale až další měření. I když není stavba bezproblémová, řidiči si za projetí nového úseku zaplatí jako na každé jiné dálnici.

Právě to se nelíbí Karlovarskému kraji. Tomu vadí, že necelých čtyřicet kilometrů dlouhá silnice nemá návaznost na Prahu a je tak de facto izolovanou stavbou. Ministerstvo dopravy však varuje, že za vyjetí na dokončenou R6 bez dálniční známky hrozí řidičům pokuta. „Je to naprostá nehoráznost od úředníků a pana ministra z Prahy,“ prohlásil dnes rozzlobený hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD), nesouhlasí přitom s argumentem ministerstva, že kraj o výjimku z platební povinnosti požádal pozdě.

Placená R6 může zvýšit provoz v okolních obcích

Řidiči si navíc budou muset koupit celoroční dálniční známku v dubnu, tedy ve třetině roku, za plnou cenu. Na některých čerpacích stanicích přitom dálniční známky vyprodali. Kvůli nutnosti platit za použití rychlostní silnice se okolní obce obávají, že lidé jimi budou R6 objíždět. „Obáváme se toho. Určitě dojde ke zvýšení průjezdu Loktem. Ne u pravidelných řidičů, kteří jezdí denně za prací do Karlových Varů, ale u těch nepravidelných. U nich bude průjezd Loktem zajímavý,“ poznamenal starosta Zdeněk Bednář.

Vyhnout se placené R6 mohou řidiči mezi Karlovými Vary a Sokolovem například trasou přes Chodov či Loket, mezi Sokolovem a Chebem pak například přes Bukovany, Kaceřov a Nebanice.

Přesto hejtman považuje otevření komunikace za úspěch. „Silnice je pro kraj potřebná, rychlost cesty se podstatně zvýší a navíc přivede nové investory,“ myslí si Nototný. Lidé si při použití silnice R6 zkrátí cestu z Karlových Varů do Chebu o 40 minut, jezdit zde mohou rychlostí až 130 kilometrů za hodinu. Rychle se tu ale nebude jezdit dlouho - už v létě by mohly provoz zpomalit uzavírky a opravy.

Za sedm a půl kilometru dnes zprovozněného úseku rychlostní silnice, který se stavěl od roku 2009, stát zaplatil téměř tři miliardy korun. Most přes Ohři vyšel na zhruba půl miliardy korun. Dnešní otevírání silnice se odehrávalo pro tak významnou akci naprosto netypicky. Chybělo obvyklé slavnostní stříhání pásky a účast zástupců vlády nebo ministerstev, jako tomu bylo u předchozích úseků. „Zdá se tedy, že nejspíše opravdu není vše úplně v pořádku. Zřejmě jsou možná někde nedořešené závady,“ konstatoval hejtman Novotný.