Konec lyžařské sezony plní úřady práce

Špindlerův Mlýn - Skončil zimní provoz a taky práce pro stovky sezonních zaměstnanců lyžařských center. Většina z nich rovnou přechází do evidence nezaměstnaných, někteří hledají na léto uplatnění například ve stavebnictví a na hory se s prvními mrazy zase vracejí.

Některá střediska v Krkonoších nabírají na zimní sezonu až dvě třetiny zaměstnanců. „Ve Skiresortu Černá hora pracuje celoročně asi třicet zaměstnanců. Na zimu k nim přibíráme dalších osmdesát lidí,“ říká Petr Hynek ze Skiresortu Černá hora.

Hlídači parkovišť, instruktoři lyžování nebo obsluha lanovek. Ti všichni si musí na jaře v Krkonoších hledat novou práci. „Práci pro sto lidí nemáme. Jsou už ale zvyklí, takže rolbaři jezdí přes léto na bagrech, lidé z vleků třeba dělají výškové práce na střechách a podobně,“ dodává Hynek.

Pro někoho je to každoroční stres a nejistota. Dušan Vlček ale v takovém režimu spokojeně žije už několik let. Přes zimu upravuje sjezdovky na Černé hoře, po sezoně ale vymění řízení sněžné rolby za ovládací páky bagru. „Tyhle práce střídám už dvanáct let. Na jaře mě víc baví letní práce a na podzim je to zase obráceně,“ popisuje.

Konec lyžování na horách už pocítily i zdejší úřady práce. Od začátku dubna jen na Trutnovsku přibylo víc než 500 čerstvě nezaměstnaných, většinou právě sezonních pracovníků.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)